RTCG javni servis DPS-a

Objavljeno: 24.06.2019, 08:00h

Saopštenje Media Centra: Pokažite makar malo profesionalnog dostojanstva i ne emituje u okviru informativnog programa samo sadržaje koji su u isključivom interesu DPS-a i njegove promocije

Media centar poziva menadžment RTCG da pokaže makar malo profesionalnog dostojanstva i ne emituje u okviru informativnog programa samo sadržaje koji su u isključivom interesu DPS-a i njegove promocije. Interes javnosti nije da RTCG  prenosi nastupe predstavnika političkih partija sa opštnskih izbornih konvencija i kongresa. Vjerujemo da građane Crne Gore mnogo više zanimaju lokalni problemi u opštinama, problemi nepoštovanja sudskih presuda kojima se utiče na dalje pogoršanje statusa bivših radnika “Radoja Dakića”, “Kombinata aluminijuma” i drugih, problemi u funksionisanju zdarvstvenog sistema, nedostatak radne snage u toku turističke sezone i mnoga druga pitanja.

Umjesto otvaranja tema koji su od životnog značaja za građane, u Dnevniku TVCG se najviše prostora daje porukama visokih funkcionera DPS-a sa izbornih konvencija kao i saopštenjima kojima se ponovo podstiču tenzije u crnogorskom društvu.

Generalni direktor RTCG Šundić i urednički tim TVCG nemaju elementarnu dosljednost u poštovanju profesionalnih principa i standarda. Jedan od posljednjih primjera propagandističkog, neprofesionalnog djelovanja TVCG je reemitovanje cijelog intervjua koji je predsjednik DPS-a i Crne Gore Milo Đukanović dao drugom mediju. Nije poznato javnosti na osnovu kojeg kriterijuma je TVCG reemitovala intervju Đukanovića koji je dao N1 televiziji, a nije prenijela intervju koji je predsjednik PzP-a i poslanik Nebojša Medojević dao toj istoj televiziji.

Upravo zbog ovakvih profesionalnih nedosljednosti, Savjet RTCG je, prije nezakonitih smijena u Skupštini, donio odluku da se na programima RTCG  ne reemituju sadržaji drugih medija u okviru informativnog programa.

Za više od 14 miliona eura, koliko građani godišnje plaćaju rad RTCG, najmanje što javni medij može da učini je da samostalno uzme izjavu od  javnih funkcionera ukoliko je saopštena važna informacija. Generalni direktor Šundić i urednički tim TVCG imaju očigledno veliku želju da služe interesima DPS-a, i to bez bio kakvih granica. Novi, nedavno imenovani, Savjet RTCG koji je u potpunosti po volji DPS-a, nastaviće da glumi ulogu samostalnog upravljačkog tijela a možda će i poneki kvazi-predstavnik NVO  povremeno, u okviru svoje uloge, uputiti kritiku na  račun uredničkog tima. Tek toliko da javnost domaća i međunarodna pomisli da je valjano zakonsko  rješenje kojim je omogućeno poslanicima većine u Skupštini da imenuju kontrolisane predstavnike kontrolisanih NVO i drugih organizacija civilnog društva.

RTCG može da bude oslobođena uticaja političkih partija samo izmjenama zakona kojima će se omogućiti da predstavnici organizacija civilog društva koje nisu dominantno finansirane iz javnih fondova imaju većinu predstavnika u Savjetu RTCG. Samo novi, slobodni Savjet RTCG može smijeniti sadašnji menadžment i dozvoliti profesionalcima, kojih ima i u RTCG, da vode javni medijski servis.

Goran Đurović, izvršni direktor Media centra

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register