Erdogan izgubio Istanbul

Objavljeno: 23.06.2019, 23:34h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je čestitao večeras kandidatu opozicije pobjedu na izborima za gradonačelnika Istanbula, navodeći da prihvata izborni rezultat glasanja nakon poništenja rezultata prvih izbora održanih krajem marta. “Čestitam Ekremu Imamogluu na pobjedi prema nezvaničnim rezultatima”, napisao je Erdogan na Tviteru, prenosi Beta. Kandidat turskog predsjednika, Binali Jildirim je priznao ranije danas poraz na lokalnim izborima u Istanbulu nakon što su objavljeni prvi rezultati glasanja. Istanbul će prvi put u posljednjih 25 godina voditi stranka koja nije vladajuća. Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) je, takođe, izgubila u Ankari na lokalnim izborima održanim krajem marta. Poništavanje izbornih rezultata u Istanbulu na zahtjev AK izazvalo je zabrinutost u svijetu o stanju turske demokratije, kao i strahovanje kako će ta stranka na vlasti od 2002. godine prihvatiti bilo kakav izborni poraz. Analitičari su ranije ocijenili da će glasanje u Istanbulu biti test popularnosti za Erdogana koji je nedavno rekao da onaj ko pobijedi u Istanbulu, pobjeđuje u cijeloj Turskoj.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je čestitao večeras kandidatu opozicije pobjedu na izborima za gradonačelnika Istanbula, navodeći da prihvata izborni rezultat glasanja nakon poništenja rezultata prvih izbora održanih krajem marta.

“Čestitam Ekremu Imamogluu na pobjedi prema nezvaničnim rezultatima”, napisao je Erdogan na Tviteru, prenosi Beta.

Kandidat turskog predsjednika, Binali Jildirim je priznao ranije danas poraz na lokalnim izborima u Istanbulu nakon što su objavljeni prvi rezultati glasanja.

Istanbul će prvi put u posljednjih 25 godina voditi stranka koja nije vladajuća.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) je, takođe, izgubila u Ankari na lokalnim izborima održanim krajem marta.

Poništavanje izbornih rezultata u Istanbulu na zahtjev AK izazvalo je zabrinutost u svijetu o stanju turske demokratije, kao i strahovanje kako će ta stranka na vlasti od 2002. godine prihvatiti bilo kakav izborni poraz.

Analitičari su ranije ocijenili da će glasanje u Istanbulu biti test popularnosti za Erdogana koji je nedavno rekao da onaj ko pobijedi u Istanbulu, pobjeđuje u cijeloj Turskoj.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register