Marković i Peruničić prisluškivali mitropolita (video)

Objavljeno: 18.06.2019, 12:48h

Duško Marković, aktuelni premijer Crne Gore, i Dejan Peruničić, šef ANB-a, priskuškivali su mitroplita crnogorsko-primorskog Amfilohija. To je u emisiji Ćirilica na Hepi televiziji saopštio general Momir Stojanović. On je donio i fotografije koje prikazuju kabinet mitropolita Amfilohija i prisluškivače koji su bili u zidovima, i kancelarijskom namještaju. General Stojanović je ispirčao kako se to i otkrilo, naime nakon 2003, kada se nakon ubistva premijera Đinđića, kada su htjeli da ukinu Vojnu bezbjednosnu službu i kad su se prosipale insinuacije da je Vojna služba odgovorna za ubistva, istakao je da je on tada reformisao Vojnu službu bezbjednosti i oformio Vojno bezbjednosnu agenciju, prenosi portal in4s. Kada se oformila Vojno bezbjednosna agencija, tadašnje rukovodstvo Crne Gore nije htjelo da se formira 5. centar, koji bi bio odgovoran za teritoriju Crne Gore. Kako je kazao general Stojanović, crnogorsko rukovodstvo je isticalo da njima ne treba VBA, i ocijenio da iako smo bili tada državna zajednica, Crnogorci nijesu poštovali zajedničke institucije. General Stojanović je kazao da je on taj centar smjestio u kasarni Masline u potkrovlju, iako je imao poziv crnogorske službe bezbjednosti, da budu u njihovim prostorijama, što je on odbio. Kazao je da je tada dobio poziv od jednog čovjeka kojeg u emisiji nije želio da imenuje, koji je vrlo blizak mitropolitu, i koji mu je kazao, da mitropolit moli Vojno bezbjednosnu službu da uradi protivdiverzioni i protivprislušni pregled njegovog kabineta na Cetinju. General kaže da je u prvom času bio začuđen i da je pomislio da to nije posao VBA, ali kako je kazao onda je on pomislio da ne može da se obrati crnogorskim službama, jer je očigledno sumnjao u njih. On je kazao da se neko vrijeme kolebao, ali da nije mogao da odbije mitrpolita i da je poslao pukovnika koji je bio u Crnoj Gori, da kako je kazao svrati kod mitrpolita na Cetinje, očekujući ipak da se tu neće naći ništa. Kad je pukovnik ušao sa uređajem u kabinet, „to je pištalo na sve strane, i on je izašao iz kabineta, nazvao me i kazao da je to sve puno, ja sam mu rekao da sve ostavi i fotografiše“, naglasio je general, i mitropolit je upozoren da tu više ne drži sastanke. Kako je objasnio i tada su na udaru službi bili SPC, i imao je saznanja da se mitropolit prisluškuje još od 90-tih godina, ali ovo je bio konkretan primjer kada smo nešto i pronašli, istakao je. Kada je crnogorska državna bezbjednost shvatila da su pronađeni prislušni uređaji, oni su izvršili pritisak na jedno svešteno lice, koje im je kazalo da je VBA izvršila protivdiverzioni pregled, i od tada kreće moj progon od Maraša, kazao je general Stojanović. Vukašin Maraš, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, jedan od najodanih režimu, tada je počeo progon generala Stojanovića. Nakon ovog slučaja, smijenjen je general Momir Stojanović, a priča o vehabijama, bila je samo izgovor za pravi razlog njegove smjene.

Duško Marković, aktuelni premijer Crne Gore, i Dejan Peruničić, šef ANB-a, priskuškivali su mitroplita crnogorsko-primorskog Amfilohija. To je u emisiji Ćirilica na Hepi televiziji saopštio general Momir Stojanović.

On je donio i fotografije koje prikazuju kabinet mitropolita Amfilohija i prisluškivače koji su bili u zidovima, i kancelarijskom namještaju.

General Stojanović je ispirčao kako se to i otkrilo, naime nakon 2003, kada se nakon ubistva premijera Đinđića, kada su htjeli da ukinu Vojnu bezbjednosnu službu i kad su se prosipale insinuacije da je Vojna služba odgovorna za ubistva, istakao je da je on tada reformisao Vojnu službu bezbjednosti i oformio Vojno bezbjednosnu agenciju, prenosi portal in4s.

Kada se oformila Vojno bezbjednosna agencija, tadašnje rukovodstvo Crne Gore nije htjelo da se formira 5. centar, koji bi bio odgovoran za teritoriju Crne Gore. Kako je kazao general Stojanović, crnogorsko rukovodstvo je isticalo da njima ne treba VBA, i ocijenio da iako smo bili tada državna zajednica, Crnogorci nijesu poštovali zajedničke institucije.

General Stojanović je kazao da je on taj centar smjestio u kasarni Masline u potkrovlju, iako je imao poziv crnogorske službe bezbjednosti, da budu u njihovim prostorijama, što je on odbio.

Kazao je da je tada dobio poziv od jednog čovjeka kojeg u emisiji nije želio da imenuje, koji je vrlo blizak mitropolitu, i koji mu je kazao, da mitropolit moli Vojno bezbjednosnu službu da uradi protivdiverzioni i protivprislušni pregled njegovog kabineta na Cetinju.

General kaže da je u prvom času bio začuđen i da je pomislio da to nije posao VBA, ali kako je kazao onda je on pomislio da ne može da se obrati crnogorskim službama, jer je očigledno sumnjao u njih.

On je kazao da se neko vrijeme kolebao, ali da nije mogao da odbije mitrpolita i da je poslao pukovnika koji je bio u Crnoj Gori, da kako je kazao svrati kod mitrpolita na Cetinje, očekujući ipak da se tu neće naći ništa.

Kad je pukovnik ušao sa uređajem u kabinet, „to je pištalo na sve strane, i on je izašao iz kabineta, nazvao me i kazao da je to sve puno, ja sam mu rekao da sve ostavi i fotografiše“, naglasio je general, i mitropolit je upozoren da tu više ne drži sastanke.

Kako je objasnio i tada su na udaru službi bili SPC, i imao je saznanja da se mitropolit prisluškuje još od 90-tih godina, ali ovo je bio konkretan primjer kada smo nešto i pronašli, istakao je.

Kada je crnogorska državna bezbjednost shvatila da su pronađeni prislušni uređaji, oni su izvršili pritisak na jedno svešteno lice, koje im je kazalo da je VBA izvršila protivdiverzioni pregled, i od tada kreće moj progon od Maraša, kazao je general Stojanović.

Vukašin Maraš, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, jedan od najodanih režimu, tada je počeo progon generala Stojanovića.

Nakon ovog slučaja, smijenjen je general Momir Stojanović, a priča o vehabijama, bila je samo izgovor za pravi razlog njegove smjene.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register