DW: Drugi čin ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću

Objavljeno: 18.06.2019, 07:01h

Bivši šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije, Jovica Stanišić i Franko Simatović, kojima se u Hagu po drugi put sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, danas počinju da iznose dokaze u svoju odbranu. Dokazni postupak odbrane nekadašnjeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija održaće se po drugi put. Dvojica bivših čelnika DB-a su u Haškom tribunalu na prvostepenom suđenju, završenom 2013, oslobođeni krivice, a žalbeno vijeće je 2015. naložilo ponovno suđenje, koje je počelo tačno prije dvije godine pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, nasljednikom Haškog tribunala.Tužioci su završili svoj dokazni postupak, a sada počinje drugi čin ovog ponovljenog suđenja – dokazni postupak odbrane dvojice optuženih, piše DW. Stanišić i Simatović su uhapšeni 2003. po optužnici Haškog tribunala koja ih je teretila za ubistva, zlostavljanja, progone i druge zločine, počinjene u BiH, Slavoniji i Kninskoj krajini od 1991. do 1995. godine.

Bivši šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije, Jovica Stanišić i Franko Simatović, kojima se u Hagu po drugi put sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, danas počinju da iznose dokaze u svoju odbranu.

Dokazni postupak odbrane nekadašnjeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija održaće se po drugi put. Dvojica bivših čelnika DB-a su u Haškom tribunalu na prvostepenom suđenju, završenom 2013, oslobođeni krivice, a žalbeno vijeće je 2015. naložilo ponovno suđenje, koje je počelo tačno prije dvije godine pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, nasljednikom Haškog tribunala.Tužioci su završili svoj dokazni postupak, a sada počinje drugi čin ovog ponovljenog suđenja – dokazni postupak odbrane dvojice optuženih, piše DW.

Stanišić i Simatović su uhapšeni 2003. po optužnici Haškog tribunala koja ih je teretila za ubistva, zlostavljanja, progone i druge zločine, počinjene u BiH, Slavoniji i Kninskoj krajini od 1991. do 1995. godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register