SIPRI: U svijetu 13.865 komada nuklearnog oružja

Objavljeno: 17.06.2019, 11:24h

Ukupan broj nuklearnih bojevih glava u svijetu opao je u prošloj godini, ali zemlje koje drže nuklearno oružje daju mu “veći značaj” i modernizuju svoj arsenal, navodi se u izvještaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) sa sjedištem u Stokholmu. SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja posjedovale su početkom 2019. godine oko 13.865 nuklearnog oružja, odnosno oko 600 manje nego početkom 2018. godine, navodi se u izvještaju i dodaje da u isto vrijeme nuklearne sile modernizuju svoj arsenal, prenosi Beta. “U svijetu ima manje nuklearnog oružja, ali je novije”, izjavio je direktor programa za kontrolu nuklearnog oružja u institutu i autor izvještaja Šenon Kajl. Smanjenje nuklearnog oružja poslednjih godina uglavnom dolazi od SAD i Rusije, čiji arsenali još predstavljaju više od 90 odsto svjetskog nuklearnog oružja. Obje zemlje ispunjavaju obaveze prema sporazumu START potpisanom 2010. godine, koji predviđa ograničen broj funkcionalnih bojevih glava i uništavanje starih bojevih glava iz Hladnog rata. Kajl je ukazao i na nekoliko zabrinjavajućih trendova, kao što je gomilanje nuklearnog oružja sa obje strane indijsko-pakistanske granice, što povećava opasnost od konvencionalnog konflikta koji može da preraste u nuklearni sukob. U izvještaju se dodaje da postoji i uopštena tendencija “isticanja važnosti” nuklearnog oružja, sa promjenom strateške doktrine, posebno u SAD koje daju veću ulogu tom oružju u vojnim operacijama i raspravama o nacionalnoj bezbijednosti.

Ukupan broj nuklearnih bojevih glava u svijetu opao je u prošloj godini, ali zemlje koje drže nuklearno oružje daju mu “veći značaj” i modernizuju svoj arsenal, navodi se u izvještaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) sa sjedištem u Stokholmu.

SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja posjedovale su početkom 2019. godine oko 13.865 nuklearnog oružja, odnosno oko 600 manje nego početkom 2018. godine, navodi se u izvještaju i dodaje da u isto vrijeme nuklearne sile modernizuju svoj arsenal, prenosi Beta.

“U svijetu ima manje nuklearnog oružja, ali je novije”, izjavio je direktor programa za kontrolu nuklearnog oružja u institutu i autor izvještaja Šenon Kajl.

Smanjenje nuklearnog oružja poslednjih godina uglavnom dolazi od SAD i Rusije, čiji arsenali još predstavljaju više od 90 odsto svjetskog nuklearnog oružja. Obje zemlje ispunjavaju obaveze prema sporazumu START potpisanom 2010. godine, koji predviđa ograničen broj funkcionalnih bojevih glava i uništavanje starih bojevih glava iz Hladnog rata.

Kajl je ukazao i na nekoliko zabrinjavajućih trendova, kao što je gomilanje nuklearnog oružja sa obje strane indijsko-pakistanske granice, što povećava opasnost od konvencionalnog konflikta koji može da preraste u nuklearni sukob.

U izvještaju se dodaje da postoji i uopštena tendencija “isticanja važnosti” nuklearnog oružja, sa promjenom strateške doktrine, posebno u SAD koje daju veću ulogu tom oružju u vojnim operacijama i raspravama o nacionalnoj bezbijednosti.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register