Sinod SPC sledeće sedmice o situaciji u Crnoj Gori

Objavljeno: 17.06.2019, 19:05h

Situacija u Crnoj Gori poslije najnovijih događaja u vezi sa prijedlogom zakona o vjerskim zajednicama i najavom oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve biće tema sjednice Svetog arhijerejskog sinoda SPC koja će biti održana 26. juna u Beogradu, saznaje Tanjug u Patrijaršiji. Očekuje se da episkopi iz Crne Gore izvijeste Sinod o najnovijim događajima, kako bi patrijarh Irinej i Sinod, koji su za to po Ustavu SPC ovlašćeni, mogli da preduzmu korake radi zaštite Crkve i naroda na unutrašnjem i međucrkvenom, međunarodnom planu. Vlada Crne Gore je prije mjesec dana utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se definiše da će kao državna imovina biti prepoznati svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije 1918. godine, odnosno gubitka nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice. Ovakva odrednica je gotovo identična sa onom iz nacrta zakona koji je odbačen 2015. godine, zbog oštrog protivljenja SPC i vjernika u Crnoj Gori.

Situacija u Crnoj Gori poslije najnovijih događaja u vezi sa prijedlogom zakona o vjerskim zajednicama i najavom oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve biće tema sjednice Svetog arhijerejskog sinoda SPC koja će biti održana 26. juna u Beogradu, saznaje Tanjug u Patrijaršiji.

Očekuje se da episkopi iz Crne Gore izvijeste Sinod o najnovijim događajima, kako bi patrijarh Irinej i Sinod, koji su za to po Ustavu SPC ovlašćeni, mogli da preduzmu korake radi zaštite Crkve i naroda na unutrašnjem i međucrkvenom, međunarodnom planu.

Vlada Crne Gore je prije mjesec dana utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se definiše da će kao državna imovina biti prepoznati svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije 1918. godine, odnosno gubitka nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice.

Ovakva odrednica je gotovo identična sa onom iz nacrta zakona koji je odbačen 2015. godine, zbog oštrog protivljenja SPC i vjernika u Crnoj Gori.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register