EK: Rekordan nivo trgovinskih barijera u svijetu

Objavljeno: 17.06.2019, 21:18h

Protekcionizam širom svijeta je prošle godine dostigao rekordan nivo zbog novih barijera koje su, uvođenjem uzajamnih tarifa, ograničile rast trgovine u Kini i SAD-u, navodi se u danas objavljenom izvještaju Evropske komisije. U izvještaju Komisije o trgovinskim i investicionim ograničenjima navodi se da su 23 zemlje koje nisu članice EU uvele 45 novih trgovinskih barijera u prošloj godini, čime je njihov ukupan broj dostigao rekord od 425 mjera u 59 različitih zemalja, prenosi Tanjug vijest agencije Rojters. Kina i Rusija su, kako se ocjenjuje u izvještaju Komisije, imale “najproblematičnije” trgovinske mjere, sa 37, odnosno 34 trgovinske barijere. Najveći broj trgovinskih ograničenja je prošle godine “podignut” u Kini i Alžiru, u svakoj zemlji po pet, a slijede SAD i Indija sa po četiri barijere. “Globalno gledano, uočavamo povećanu opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a, i to je veoma zabrinjavajuće, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem na konferenciji za novinare. “To je, nažalost, globalni trend i, posmatrano na kratkoročnoj osnovi, ne vidimo kraj tome”, dodala je ona. Nove barijere koje su uvedene prošle godine uticale su ili su ugrozile 51,4 milijarde eura vrijedan izvoz EU. U izvještaju je, međutim, utvrđeno da je od početka mandata aktuelne Komisije 2014. godine ukinuto 123 inostranih mjera, što je EU omogućilo dodatni izvoz u iznosu do 6,1 milijardi eura u 2018. godini.

Protekcionizam širom svijeta je prošle godine dostigao rekordan nivo zbog novih barijera koje su, uvođenjem uzajamnih tarifa, ograničile rast trgovine u Kini i SAD-u, navodi se u danas objavljenom izvještaju Evropske komisije.

U izvještaju Komisije o trgovinskim i investicionim ograničenjima navodi se da su 23 zemlje koje nisu članice EU uvele 45 novih trgovinskih barijera u prošloj godini, čime je njihov ukupan broj dostigao rekord od 425 mjera u 59 različitih zemalja, prenosi Tanjug vijest agencije Rojters.

Kina i Rusija su, kako se ocjenjuje u izvještaju Komisije, imale “najproblematičnije” trgovinske mjere, sa 37, odnosno 34 trgovinske barijere.

Najveći broj trgovinskih ograničenja je prošle godine “podignut” u Kini i Alžiru, u svakoj zemlji po pet, a slijede SAD i Indija sa po četiri barijere.

“Globalno gledano, uočavamo povećanu opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a, i to je veoma zabrinjavajuće, izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem na konferenciji za novinare.

“To je, nažalost, globalni trend i, posmatrano na kratkoročnoj osnovi, ne vidimo kraj tome”, dodala je ona.

Nove barijere koje su uvedene prošle godine uticale su ili su ugrozile 51,4 milijarde eura vrijedan izvoz EU.

U izvještaju je, međutim, utvrđeno da je od početka mandata aktuelne Komisije 2014. godine ukinuto 123 inostranih mjera, što je EU omogućilo dodatni izvoz u iznosu do 6,1 milijardi eura u 2018. godini.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register