Bombone ‘Kiss me’ ne odgovaraju propisima o prehrambenim aditivima

Objavljeno: 17.06.2019, 15:52h

Agencija za bezbjednost hrane BiH je putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da se BiH nalazi među zemljama u koje je distribuisan proizvod Kiss me , obojene bombone sa ukusom limuna, maline i crne ribizle iz Poljske, koji ne odgovara propisima o prehrambenim aditivima. Proizvođač navedenog proizvoda je Nord iz Poljske, a rok trajanja je 30. mart 2020. godine, saopšteno je danas iz Agencije za bezbjednost hrane BiH, prenosi Srna. Riječ je o proizvodu Kiss me – topivi bomboni, 300 grama, bar kod – 5900987002361, a utvrđena opasnost je previsok sadržaj boje E 104 (kvinolin žuta) i nedeklarisana boja E 102 (tartrazin). Rizik koji stvara konzumacija ovog proizvoda nije visok, ali ipak postoji uticaj na ljudsko zdravlje. Prema analizi, pomenute bombone sadrže 44,6 miligrama po kilogramu spornih supstanci, a dozvoljena je količina miligrama po kilogramu.

Agencija za bezbjednost hrane BiH je putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da se BiH nalazi među zemljama u koje je distribuisan proizvod Kiss me , obojene bombone sa ukusom limuna, maline i crne ribizle iz Poljske, koji ne odgovara propisima o prehrambenim aditivima.

Proizvođač navedenog proizvoda je Nord iz Poljske, a rok trajanja je 30. mart 2020. godine, saopšteno je danas iz Agencije za bezbjednost hrane BiH, prenosi Srna.

Riječ je o proizvodu Kiss me – topivi bomboni, 300 grama, bar kod – 5900987002361, a utvrđena opasnost je previsok sadržaj boje E 104 (kvinolin žuta) i nedeklarisana boja E 102 (tartrazin).

Rizik koji stvara konzumacija ovog proizvoda nije visok, ali ipak postoji uticaj na ljudsko zdravlje.

Prema analizi, pomenute bombone sadrže 44,6 miligrama po kilogramu spornih supstanci, a dozvoljena je količina miligrama po kilogramu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register