Proradila Etna (video)

Objavljeno: 31.05.2019, 19:27h

Vulkan Etna u Italiji, najaktivniji vulkan u Evropi, “probudio se”, i počeo da izbacuje lavu koja teče dužinom od nekoliko stotina metara, potvrdili vulkanolozi u Italiji. Dvije pukotine su se otvorile na dijelu kratera na jugoistoku i na sjeveroistočnom krilu, prenosi britanski Ekspres. Direktor nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju iz Katanije (INGV) Eugenio Privitera je rekao da je riječ o novoj fazi eksplozija u vulkanu. „Trenutno nema opasnosti za ljude koji žive na ovom području, ali je, iz bezbjednosnih razloga, potrebno kontrolisati priliv turista“, smatra Privitera, prenose agencije. Etna, koja se uzdiže na skoro 3.300 metara nadmorske visine nalazi se na istočnoj obali Sicilije, između gradova Mesina i Katanija. Erupcije između 1991. i 1993. godine ugrozile su obližnji gradić Zaferanu. U istorijskom osvrtu najteža erupcija bila je 1669. koja je u potpunosti uništila i zbrisala Kataniju, grad u podnožju Etne, piše britanski Ekspres.

Vulkan Etna u Italiji, najaktivniji vulkan u Evropi, “probudio se”, i počeo da izbacuje lavu koja teče dužinom od nekoliko stotina metara, potvrdili vulkanolozi u Italiji.

Dvije pukotine su se otvorile na dijelu kratera na jugoistoku i na sjeveroistočnom krilu, prenosi britanski Ekspres.

Direktor nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju iz Katanije (INGV) Eugenio Privitera je rekao da je riječ o novoj fazi eksplozija u vulkanu.

„Trenutno nema opasnosti za ljude koji žive na ovom području, ali je, iz bezbjednosnih razloga, potrebno kontrolisati priliv turista“, smatra Privitera, prenose agencije.

Etna, koja se uzdiže na skoro 3.300 metara nadmorske visine nalazi se na istočnoj obali Sicilije, između gradova Mesina i Katanija.

Erupcije između 1991. i 1993. godine ugrozile su obližnji gradić Zaferanu.

U istorijskom osvrtu najteža erupcija bila je 1669. koja je u potpunosti uništila i zbrisala Kataniju, grad u podnožju Etne, piše britanski Ekspres.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply