Njemačka: Sjutra skup solidarnosti sa Jevrejima

Objavljeno: 31.05.2019, 18:45h

Njemci svih vjera, kao i ateisti i agnostici, pozvani su da nose tradicionalnu jevrejsku kapu kipu u subotu, 1, juna, kao simbol solidarnosti sa jevrejskom zajednicom, nakon porasta antisemitskih napada u toj zemlji. Na protestima širom zemlje pozvao ih je njemački ombudsman za antisemitizam, Felix Klein, nakon što je prošle sedmice otvorena burna debata kada je on upozorio Jevreje da ne nose kipu, jer postoji vjerovatnoća da će biti napadnuti, prenosi RSE. Njemački tabloid Bild je jedan od najglasnijih podržavalaca protesta, i čak su u svom izdanju objavaili nacrtanu kipu koju čitaoci mogu odštampati i upotrijebiti za nošenje na protestu. Demonstracije nazvane “Njemačka nosi kipu” (Deutschland trägt Kippa), pozdravio je Josef Schuster, predsjednik Centralnog savjeta Jevreja, koji je rekao da je to znak solidarnosti i “od pomoći ali nedovoljno”.

Njemci svih vjera, kao i ateisti i agnostici, pozvani su da nose tradicionalnu jevrejsku kapu kipu u subotu, 1, juna, kao simbol solidarnosti sa jevrejskom zajednicom, nakon porasta antisemitskih napada u toj zemlji.

Na protestima širom zemlje pozvao ih je njemački ombudsman za antisemitizam, Felix Klein, nakon što je prošle sedmice otvorena burna debata kada je on upozorio Jevreje da ne nose kipu, jer postoji vjerovatnoća da će biti napadnuti, prenosi RSE.

Njemački tabloid Bild je jedan od najglasnijih podržavalaca protesta, i čak su u svom izdanju objavaili nacrtanu kipu koju čitaoci mogu odštampati i upotrijebiti za nošenje na protestu.

Demonstracije nazvane “Njemačka nosi kipu” (Deutschland trägt Kippa), pozdravio je Josef Schuster, predsjednik Centralnog savjeta Jevreja, koji je rekao da je to znak solidarnosti i “od pomoći ali nedovoljno”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply