SI: Ne oduzimajte studentima pravo na rad

Objavljeno: 30.04.2019, 09:56h

Studentska inicijativa je saopštila da se protivi namjeri ZZZCG da sve aktivne studente/studentkinje izbriše iz evidencije nezaposlenih

Studentska inicijativa (SI) je saopštila da se protivi namjeri  Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) da sve aktivne studente/studentkinje izbriše iz evidencije nezaposlenih i time im onemogući pravo na zapošljavanje preko Zavoda.

“Svaki student mora imati pravo da radi po odgovarajućim uslovima određeni broj sati, kako bi mogao da obezbijedi  samostalnost od svojih roditelja koji zakonski nisu dužni da finansiraju troškove studiranja. ZZZCG zarad statistike tj. fiktivnog smanjenja nezaposlenosti  studentima uskraćuje pravo na zapošljavanje preko ZZZCG i time grubo krši prava studenata. Student nije zanimanje i student nije zapošljeno lice i kao takav ima pravo na zaposlenje i samostalnost“, poručili su iz SI.

Ova studentska organizacija, koja je nedavno osnovana i aktivno učestvuje u protestima građanskog pokreta ‘Odupri se’, pozvala je rukovodstvo ZZZCG da studente/studentkinje ne brišu  iz evidencija nezaposlenih i ne bave se “štelovanjem statistike i fiktivnog smanjivanja nezaposlenosti, već da  počnu da rade na pronalaženju modela olakšanog zapošljavanja studenata“.

SI je pozvala Univerzitet Crne Gore da ne odobri dijeljenje baze podataka  studenata/studentkinja i da ispoštuje stav  Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama “u kojem stoji da bi fakulteti  dijeljenjem baze podataka sa ZZZCG prekršili privatnost studenata“.

SI konstatuje da su studentima i studentkinjama, “radi sticanja samostalnosti,  potrebni olakšavajući uslovi koji bi se ogledali u smanjenom broju radnih sati i fleksibilnosti radnog vremena kako bi studenti mogli da rade i neometano studiraju“.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply