Sjutra počinje upis u prvi razred

Objavljeno: 31.03.2019, 18:21h

Upis u prvi razred osnovne škole za djecu koja pune šest godina počeće sjutra, najavili su iz Ministarstva prosvjete. Kako su rekli iz tog resora, upisuju se djeca rođena 2013. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini. Oni su napomenuli da od prošle godine važi teritorijalni princip, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja ili ulice. Spiskove pripadajućih naselja ili ulica škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa, kako su naveli, je da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu. Procedura upisa obuhvata zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove kao i razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole, prenosi Mina. Prema njihovim riječima, zbog primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja ili staratelja će biti dužan da dostavi potvrdu o prebivalištu koji do sada nijesu prijavili promjenu adrese stanovanja Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP). Potvrdu će morati pribaviti i oni koji su nakon februara mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili MUP-u. “Ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu”, rekli su iz Ministarstva. Oni su dodali da se djetetu može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na predlog komisije ili roditelja, ukoliko se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu. Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis. “Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu”, kaže se u saopštenju.

Upis u prvi razred osnovne škole za djecu koja pune šest godina počeće sjutra, najavili su iz Ministarstva prosvjete.

Kako su rekli iz tog resora, upisuju se djeca rođena 2013. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini.

Oni su napomenuli da od prošle godine važi teritorijalni princip, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja ili ulice.

Spiskove pripadajućih naselja ili ulica škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima.

Svrha teritorijalnog principa, kako su naveli, je da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu.

Procedura upisa obuhvata zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove kao i razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole, prenosi Mina.

Prema njihovim riječima, zbog primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja ili staratelja će biti dužan da dostavi potvrdu o prebivalištu koji do sada nijesu prijavili promjenu adrese stanovanja Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Potvrdu će morati pribaviti i oni koji su nakon februara mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili MUP-u.

“Ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da se djetetu može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na predlog komisije ili roditelja, ukoliko se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu.

Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis.

“Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu”, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register