NASA šalje rover u pećine ispod površine Mjeseca

Objavljeno: 31.03.2019, 14:49h

NASA planira da pošalje rover za ekstremne terene kako bi istražio tajanstvene pećine koje leže ispod površine Mjeseca. Primarni cilj misije je istraživanje istorije Meseca. Pećine bi mogle da pruže gotova staništa za buduće misije s posadom, zaklon astronautima i zaštititi ih od ekstremnih temperatura, zračenja i asteroida koji utiču na površinu Mjeseca. Otvorene pećine su se formirale kada su njihove tavanice pale u lavu ispod površine Mjeseca, prenosi Fena. Rover nazvan Moon Diver, poletjeće na vrhu rakete sredinom 2020-ih. Sletjeće nekoliko stotina metara dalje od dubokih jama Mjeseca i “Mora tišine”. Tamo će biti raspoređen manji rover Axel koji će se približiti većim kraterima. Prikupljanjem podataka o drevnoj stijeni ispod površine pomoću točkova na roveru, detaljno će se analizirati pećine. “Apollo 11 sletio je uz ivicu ‘Mora tišine’, a pedeset godina kasnije, zaronićemo ravno u sredinu”, rekla je Lora Kerber, istraživačica NASA.

NASA planira da pošalje rover za ekstremne terene kako bi istražio tajanstvene pećine koje leže ispod površine Mjeseca.
Primarni cilj misije je istraživanje istorije Meseca.

Pećine bi mogle da pruže gotova staništa za buduće misije s posadom, zaklon astronautima i zaštititi ih od ekstremnih temperatura, zračenja i asteroida koji utiču na površinu Mjeseca. Otvorene pećine su se formirale kada su njihove tavanice pale u lavu ispod površine Mjeseca, prenosi Fena.

Rover nazvan Moon Diver, poletjeće na vrhu rakete sredinom 2020-ih. Sletjeće nekoliko stotina metara dalje od dubokih jama Mjeseca i “Mora tišine”. Tamo će biti raspoređen manji rover Axel koji će se približiti većim kraterima.

Prikupljanjem podataka o drevnoj stijeni ispod površine pomoću točkova na roveru, detaljno će se analizirati pećine.

“Apollo 11 sletio je uz ivicu ‘Mora tišine’, a pedeset godina kasnije, zaronićemo ravno u sredinu”, rekla je Lora Kerber, istraživačica NASA.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register