Prekrštene noge

Objavljeno: 30.03.2019, 09:53h

Ako sjedite prekriženih nogu samo nekoliko minuta tokom dana, ne morate brinuti, ali ako vam je noga preko noge cijelo vrijeme dok sjedite, to dugoročno može biti vrlo opasno po vaše zdravlje, upozoravaju stručnjaci. Evo šta sjedenje s prekrštenim nogama čini tijelu. Uzrokuje bol u leđima i vratu Ako želite izbjeći bol u leđima i vratu, od sada pa nadalje uvijek sjedite tako da vam noge budu pod kutom od 120 stepeni. Obje noge trebaju da budu okrenute pravo prema naprijed, a stopala prislonjena na pod. Povećava krvni pritisak Prekrštene noge u koljenima mogu prouzrokovati privremeno povećanje krvnog pritiska. Oštećuje vene Pritisak jedne noge na drugu ometa cirkulaciju krvi, što može oslabiti ili oštetiti vene na nogama. Ako su vene oštećene ili oslabljene, krv može iscuriti iz njih, što dovodi do proširenih vena ili pogoršanja stanja. Može oštetiti nerv Prekrštene noge ne utiču samo na dotok krvi u srce, već utiču i na vene i na nerve u stopalima. Ukrštene noge u koljenima mogu izazvati pritisak na glavni nerv u nozi, koji počinje neposredno ispod koljena i proteže se duž spoljne strane noge. Ponavljajuće i produženo sjedenje sa prkrštenim nogama može izazvati utrnulost u nogama na duže staze zbog oštećenja nerva. Takođe, to može biti uzrok proširenih, odnosno, popucalih kapilara.

Ako sjedite prekriženih nogu samo nekoliko minuta tokom dana, ne morate brinuti, ali ako vam je noga preko noge cijelo vrijeme dok sjedite, to dugoročno može biti vrlo opasno po vaše zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Evo šta sjedenje s prekrštenim nogama čini tijelu.

Uzrokuje bol u leđima i vratu

Ako želite izbjeći bol u leđima i vratu, od sada pa nadalje uvijek sjedite tako da vam noge budu pod kutom od 120 stepeni. Obje noge trebaju da budu okrenute pravo prema naprijed, a stopala prislonjena na pod.

Povećava krvni pritisak

Prekrštene noge u koljenima mogu prouzrokovati privremeno povećanje krvnog pritiska.

Oštećuje vene

Pritisak jedne noge na drugu ometa cirkulaciju krvi, što može oslabiti ili oštetiti vene na nogama. Ako su vene oštećene ili oslabljene, krv može iscuriti iz njih, što dovodi do proširenih vena ili pogoršanja stanja.

Može oštetiti nerv

Prekrštene noge ne utiču samo na dotok krvi u srce, već utiču i na vene i na nerve u stopalima. Ukrštene noge u koljenima mogu izazvati pritisak na glavni nerv u nozi, koji počinje neposredno ispod koljena i proteže se duž spoljne strane noge. Ponavljajuće i produženo sjedenje sa prkrštenim nogama može izazvati utrnulost u nogama na duže staze zbog oštećenja nerva. Takođe, to može biti uzrok proširenih, odnosno, popucalih kapilara.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register