Arheolozi u Pompeji pronašli fresku Narcisa

Objavljeno: 30.03.2019, 11:03h

Italijanski arheolozi pronašli su u Pompeji fresku Narcisa, u istoj kući u kojoj su i prije nekoliko mjeseci otkrili nekoliko umjetničkih djela. Voditeljka arheološkog tima u Pompeji Alfonsina Ruso kazala je da će zbog najnovijeg otkrića morati da izmijeni plan iskopavanja, jer ona i kolege žele da ustanove ima li tamo još sličnih fresaka, javlja BBC. Ruso kaže da su “elegantnu i senzualnu” fresku otkrili u ruševinama bogataške kuće koja bi uskoro mogla biti otvorena za javnost. Krov joj je srušen, ali arheolozi su uspjeli da pronađu i sastave sve djelove freske koja prikazuje Narcisa. Drevni rimski grad Pompeja uništen je 79. godine prije naše ere u erupciji vulkana Vezuv. Narcis je u rimskoj umjetnosti bio vrlo popularan mitološki lik. Po njemu je i nastao izraz narcisoidnost ili pretjerana zainteresovanost za samog sebe. Prvi je taj izraz u nauci upotrebio slavni austrijski neurolog i utemeljitelj psihoanalize Sigmund Frojd, podsjeća Hina.

Italijanski arheolozi pronašli su u Pompeji fresku Narcisa, u istoj kući u kojoj su i prije nekoliko mjeseci otkrili nekoliko umjetničkih djela.

Voditeljka arheološkog tima u Pompeji Alfonsina Ruso kazala je da će zbog najnovijeg otkrića morati da izmijeni plan iskopavanja, jer ona i kolege žele da ustanove ima li tamo još sličnih fresaka, javlja BBC.

Ruso kaže da su “elegantnu i senzualnu” fresku otkrili u ruševinama bogataške kuće koja bi uskoro mogla biti otvorena za javnost.

Krov joj je srušen, ali arheolozi su uspjeli da pronađu i sastave sve djelove freske koja prikazuje Narcisa.

Drevni rimski grad Pompeja uništen je 79. godine prije naše ere u erupciji vulkana Vezuv.

Narcis je u rimskoj umjetnosti bio vrlo popularan mitološki lik.

Po njemu je i nastao izraz narcisoidnost ili pretjerana zainteresovanost za samog sebe. Prvi je taj izraz u nauci upotrebio slavni austrijski neurolog i utemeljitelj psihoanalize Sigmund Frojd, podsjeća Hina.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register