LUKOVAČA

Objavljeno: 11.03.2019, 20:49h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Hvala ti ka’ sreskom načelniku gospodine GST na mudrim riječima i roditeljskom savjetu. Neka ti je slava i milost.

“Žao mi je što su pomamili ovaj narod da protestuje. Bolje da su pošli ako imaju gdje malo zemlje da obrađuju da sade luk ili nešto drugo, pošto je teška i mrčna godina pred nama. Ne bih volio da ovo neko shvati kao uvredu, već kao dobronamjeran savjet, jer i  ja to radim.“

Žao je i meni što sam vjerovao da ću dočekati da živim u građanskoj državi, državi vladavine prava i visokih moralnih normi ponašanja. Sad sam siguran da ona narodna – Ko je jamio, jamio, nikada nije bila aktuelnija.

Poslušao sam te. Danas sam za ručak jeo lukovaču. I sjutra ću. Pošao bih da sadim luk ali nemam zemlje, nažalost živim u gradu. Ali, obećavam, kupit ću makar jedan ar od ovih što odlaze za Njemačku. A onda, gdje god vidim rupu luk ću da sadim, a rupa je blagorodna pa će da nagradi. Nego što? Da nećemo hljeba jest, glasat ćemo za bijeli luk.

Samo onako prijateljski da ti kažem. Kamo lijepe sreće da ti radiš svoj posao, a ne da sadiš luk. Razumijem te, plata mala, mora da se živi. Ali stegni kaiš pa gladuj, ali počni da radiš svoj posao. Ostavi luk meni i ovim sa ulice, a ti radi. Vjeruj mi, čim počneš da radiš svoj posao i prestaneš da sadiš luk i ulice će ostati prazne. Svi ćemo se baviti nekim poslom. Ovako, narod nema kud već na ulicu.

Nego bojim se da poslije luka ne počneš da sadiš tikve. A ko je s đavolom tikve sadio o glavu su mu se razbile.

Prođi se luka, prihvati se posla junače!

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register