Kad ambasador može vijest biti?

Objavljeno: 16.02.2019, 16:23h

Piše: Duško VUKOVIĆ

Mirna vremena, prijatelju moj, đavo ih odnio… Sve funkcioniše kao oni najbolji švajcarski satovi. Ljudi zadovoljni. Niđe niko da zametne kakvu kavgu. Tolerancija za uzor u regionu i okolini. A uredniku glavne informativne emisije na TVCG, nacionalnom medijskom javnom servisu, treba vijesti. Mora popuniti vrijeme, mora srećne građane i građanke počastiti i nekom domaćom zanimljivošću, a ne samo onim što se dešava izvan granica crnogorske Arkadije.

I dopre do njega glas, pouzdan, naravno, da crnogorski ambasador pri Svetoj stolici (umalo ne rekoh – slava joj i milost) Miodrag Mićo Vlahović drži predavanje. Pljesnu urednik dlanom o dlan, jer milo mu bi, a kako i ne bi, jer to nije informacija bilo kakva, već ona što ima pravo da se viještu nazove zbog određenih elemenata.

U ovom slučaju, mislio je urednik, postoje najmanje dva elementa zbog kojih može vijest od nacionalnog značaja biti informacija da ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici drži predavanje. Ambasador je poznat lik, independista sa dna kace, sa Amerima bio na ti dok je bio ambasador u Vašingtonu, šef crnogorske diplomatije kad se suverenost povraćala. Poznati čine vijesti, sjetio se urednik. Dodatni element je još značajniji. Ambasador drži predavanje papi i kardinalima. Zbori im o Crnoj Gori, približava našu voljenu ‘kršem bogatu’ njihovim umovima i srcima…

Kako, molim? Nije papi? Nije kardinalima? Studentima crnogorskog jezika na Cetinju! I zaposlenima u Ministarstvu vanjskih poslova pride!

Razočaranje je preplavilo početni urednikov entuzijazam. I taman kad je zaprijetilo da će ga potpuno smočiti i učiniti neupotrebljivim, uredniku se javi savjetnik iz profesionalne podsvijest…

Da, u pravu ste, posprdujem se.

Htio sam početi ozbiljno, al’ ne mogah, prenemogah (oprostite na diskursu narodnih tužbalica).

Sad ću biti nešto ozbiljniji, mada urednički predložak TVCG svakome iole ozbiljnom medijskom profesionalcu tjera suze veselice na oči.

Nemam, naravno, ništa protiv da bilo koji crnogorski ambasador, kad dođe doma, priča bilo kome o bilo čemu, ako taj bilo ko želi da to bilo šta sluša.  Znači, nemam ništa protiv toga da ambasador Vlahović priča studentskoj mlađariji ( i pride zaposlenima u resoru na čijem je čelu do prekjuče bio) o tome kako je na međunarodnom planu izvojevana bitka za crnogorsku državnu samostalnost. Što se mene tiče, može sve redom da ih cupka na krilu i priča im šta je nekad bilo.

Ali?

Prvo, ne mogu se složiti sa uredničkim rezonom da je informacija o predavanju abasadora Vlahovića mladeži koja studira crnogorski jezik i knjiženost (i zaposlenima u resoru, pride) tako vrijedna novost (newsworthy) da zaslužuje mjesto u glavnoj informativnoj emisiji nacionalne javne televizije. Specifična težina te novosti doseže tek do nekog studentskog glasila. Kojeg nema, koliko znam, ali to ne znači da taj nedostatak treba nadomještati Dnevnikom 2.

Da je, kojim slučajem, ambasador Vlahović studentima govorio o nečemu što nije do sada bilo poznato crnogorskoj javnosti, da je otkrio nešto iz ‘crne kutije’ režima, što bi bacilo drugačije svijetlo na skorašnje političke događaje, onda bi ta informacija mogla da se kvalifikuje da bude vijest na nacionalnom nivou.

Da se ambasadoru Vlahoviću posrećilo da svjedoči nekim čudesima u Vatikanu i da je o tome želio govoriti, i takva hipotetička informacija mogla se udostojiti titule vijesti.

Naravno, ovaj urednički promašaj nije jedini koji pokazuje profesionalnu i medijsku nepismenost onih koji, za javne novce, uređuju informativni program na TVCG. Naravno da nemam iluziju da će ih bilo čije, a pogotovo moje kritike, učiniti boljim, ali mi ne da mira isti onaj đavo koji me je naveo prilično davno da se počnem baviti poučavanjem onih koji žele da budu novinari ili, da se, ‘samoproglasim’ učiteljem novinarstva, kako to vole da kažu neke moje bivše kolege.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register