ZLATNA RIBICA

Objavljeno: 23.12.2018, 22:50h

Pecali ribu, beskrupulozni pokvarenjak, siromah i nesvjestan vjernik. Iznenada, vjernik ulovi zlatnu ribicu. „Pusti me, ispunit ću ti tri želje,“ veli mu ribica pa nastavi: „svakom od vas trojice po jednu. Ti imaš pravo birati prvi, zato jer si me ti i upecao. Možete tražiti jednu od ove tri stvari – vlast, pare i prosvjetljenje.“ Poslije kraćeg razmišljanja, vjernik pusti ribicu i saopšti želju: „Ja želim prosvjetljenje.“ Siromah kao iz topa: „Pare.“ Pokvarenjak će: „Meni vlast. Jedino mi je to i ostalo, ali i da sam prvi birao, opet bih izabrao vlast.“ Istog trena, nakon što im je ribica ispunila želje, prosvjetljeni zavapi: „Ribiceee, hoću i ja vlast. Neću prosvjetljene, hoću i ja vlast molim teee…“ Uzalud. Prilika je kao i oblak. Dođe, prođe i nestane. Bog zna gdje je sada ribica. Ova priča me asocira na dvadeset i dva miliona Jugoslovena.  Svi do jednog smo imali  u rukama zlatnu ribicu i za razliku od one sa početka ove priče, mi smo imali mogućnost da biramo tri želje. Izabrali smo radničko samoupravljanje, pare i socijalističko „prosvjetljenje.“ I onda kada smo imali privid da su nam se sve želje ispunile, baciše nam udicu nacionalizma. Nažalost, „vjerujući“ vjeruju u sva ovozemaljska čuda, pogotovu kada su upakovana u celofan nacionalizma i oni se prvi zakačiše na zabačenu udicu hulje. Siromah po inerciji krenu za njima nadajući se da će se dokopati ogromnih para, a njima je para sve. A hulje? E, oni su posebna priča. Za njih ne važe nikakvi zakoni i oni ne vjeruju u ništa drugo do u vlast. Posebno ne u „bajku“ da će im ribica dati vlast ako se sami ne izbore za nju. Znaju oni kakve sve privilegije donosi vlast. Čuli su oni za grčkog mudraca Arhimeda i njegovo kazivanje o podizanju zemlje uz dobar oslonac i polugu. Pokvarenjaci umjesto poluge koriste novac, a za oslonac narod, i eto vlasti. Poštovani čitaoče, da li si se ikada zapitao koliko si puta u životu prezreo istinskog vjernika, sa kućnog praga otjerao pravog siromaha i glasao za hulju!? Ti si nam odgovorna zlatna ribice. Da, da, upravo si ti generator naših problema, ma koliko ti to čudno zvučalo. Decenijama kada na pecanje izađu pokvarenjaci, „siromasi i vjerujući“ ti se uvijek upecaš na udicu vjernika. Onda se pozoveš na zakon koji sama donosiš i daš vjerniku da prvi bira i krug se zatvori. Ne znaš ti da mi decenijama živimo u državicama gdje nam za doručak serviraju nacionalizam, za ručak fašizam, a prije nego nas otjeraju na spavanje, preko sredstava informisanja ubijaju nam građansku svijest. Molim te, zaobiđi nas ovoga puta ili nam ponudi građansku neposlušnost umjesto prosvjetljenja zlatna ribiceee!!!

Pecali ribu, beskrupulozni pokvarenjak, siromah i nesvjestan vjernik. Iznenada, vjernik ulovi zlatnu ribicu.

„Pusti me, ispunit ću ti tri želje,“ veli mu ribica pa nastavi: „svakom od vas trojice po jednu. Ti imaš pravo birati prvi, zato jer si me ti i upecao. Možete tražiti jednu od ove tri stvari – vlast, pare i prosvjetljenje.“

Poslije kraćeg razmišljanja, vjernik pusti ribicu i saopšti želju:

„Ja želim prosvjetljenje.“

Siromah kao iz topa:

„Pare.“

Pokvarenjak će:

„Meni vlast. Jedino mi je to i ostalo, ali i da sam prvi birao, opet bih izabrao vlast.“

Istog trena, nakon što im je ribica ispunila želje, prosvjetljeni zavapi:

„Ribiceee, hoću i ja vlast. Neću prosvjetljene, hoću i ja vlast molim teee…“

Uzalud. Prilika je kao i oblak. Dođe, prođe i nestane. Bog zna gdje je sada ribica.

Ova priča me asocira na dvadeset i dva miliona Jugoslovena.  Svi do jednog smo imali  u rukama zlatnu ribicu i za razliku od one sa početka ove priče, mi smo imali mogućnost da biramo tri želje. Izabrali smo radničko samoupravljanje, pare i socijalističko „prosvjetljenje.“ I onda kada smo imali privid da su nam se sve želje ispunile, baciše nam udicu nacionalizma.

Nažalost, „vjerujući“ vjeruju u sva ovozemaljska čuda, pogotovu kada su upakovana u celofan nacionalizma i oni se prvi zakačiše na zabačenu udicu hulje.

Siromah po inerciji krenu za njima nadajući se da će se dokopati ogromnih para, a njima je para sve.

A hulje? E, oni su posebna priča. Za njih ne važe nikakvi zakoni i oni ne vjeruju u ništa drugo do u vlast. Posebno ne u „bajku“ da će im ribica dati vlast ako se sami ne izbore za nju. Znaju oni kakve sve privilegije donosi vlast.

Čuli su oni za grčkog mudraca Arhimeda i njegovo kazivanje o podizanju zemlje uz dobar oslonac i polugu. Pokvarenjaci umjesto poluge koriste novac, a za oslonac narod, i eto vlasti.

Poštovani čitaoče, da li si se ikada zapitao koliko si puta u životu prezreo istinskog vjernika, sa kućnog praga otjerao pravog siromaha i glasao za hulju!?

Ti si nam odgovorna zlatna ribice. Da, da, upravo si ti generator naših problema, ma koliko ti to čudno zvučalo. Decenijama kada na pecanje izađu pokvarenjaci, „siromasi i vjerujući“ ti se uvijek upecaš na udicu vjernika. Onda se pozoveš na zakon koji sama donosiš i daš vjerniku da prvi bira i krug se zatvori.

Ne znaš ti da mi decenijama živimo u državicama gdje nam za doručak serviraju nacionalizam, za ručak fašizam, a prije nego nas otjeraju na spavanje, preko sredstava informisanja ubijaju nam građansku svijest.

Molim te, zaobiđi nas ovoga puta ili nam ponudi građansku neposlušnost umjesto prosvjetljenja zlatna ribiceee!!!

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register