Gradonačelnik Podgorice i saobraćaj

Objavljeno: 07.12.2018, 11:32h

Pročitah i pozdravih skorašnju vijest da je gradonačelnik Podgorice Vuković primio delegaciju Udruženja Biciklo.me, izrazio im neki vid podrške, te ozbiljno uzeo u razmatranje problem rješavanja saobraćajnih gužvi

Javlja: Omer Šarkić

Pročitah i pozdravih skorašnju vijest da je gradonačelnik Podgorice Vuković primio delegaciju Udruženja Biciklo.me, izrazio im neki vid podrške, te ozbiljno uzeo u razmatranje problem rješavanja saobraćajnih gužvi.

Ovim putem i ja želim da mu dijelom pomognem u rješevanju tog problema, s tim što ja živim u faveli „Drač“ a ona nikad nije interesovala „gradske oce“, iako je u gradskoj zoni 1 i na samo pet minuta hoda od Trga zavisnosti.

Dakle, živim u ulici Buta Lekića favele „Drač“. Imam(o) dva izlaza prema gradu.

Prvi, preko kraka V Proleterske koji se spaja sa ulicom Bratstva i Jedinstva kod zgrade zvane „Šargarepa“. Upravo na tom spajanju već godinama pri najmanjoj kiši pravi se jezero. Nije to ni Skadarsko, ni Crno, već naše, Dračko jezero. Koje, da bi se prešlo, em što morate imati duboke gumene čizme, em i pored toga morate ići sredinom kolovoza jer je ovo jezero naopako, i na sredini (kolovoza) je najpliće. I godinama je tako. Kakvu opasnost za pješake predstavlja hodanje sredinom kolovoza, po kiši kada je vidljivost smanjenja, pogotovu noću, ne trebam valjda opisivati.

No možda gradski oci žele da valiruzuju to jezero i predstave ga kao turistički potencijal centra grada? Jer da nemaju takav naum, najzad bi sredili prirodni kanal za odvod vode koji postoji na tom dijelu a koji je godinama potpuno zapušten i zapušen, za čiju sanaciju su potrebni: jedan traktor sa prikolicom, i dva do tri radnika koji bi radili jedan radni dan. Investicija od punih 200 do 300 eura!

Drugi izlaz prema gradu je preko Novog mosta na Ribnici. Od izgradnje, slivnici tj. asfalt  je napravljen tako da je i on prekriven sa nekoliko jezera, uistinu manjih od prvog. Tako je favela Drač u stvari Kanada u malom. Ta mala jezerca su do trećine ili polovine kolovozne trake a frekfencija saobraćaja je ogromna. Zato nema šanse da ga pređete a ne budete „okupani“ od štrcanja vode ispod točkova automobila.

Predlažem nekom režiseru da napravi skrivenu kameru kako pješaci u nekoliko navrata vrebaju i procjenjuju momenat kada će pretrčati trotoarom preko mosta a da ne budu „umiveni“. Bila bi to „very fun“ skrivena kamera.

Navedena dva pravca su, ponavljam, jedini izlaz prema centru i ostalim djelovima grada građanima favele „Drač“, ali i naselja „Stari aerodrom“ i „Konik“.

Kakve sve ovo veze ima sa saobraćajnim gužvama koje brinu gradonačelnika?

Moja malenkost godinama ide na posao biciklom. Međutim, od decembra do marta, biciklo „garažiram“ i idem pješice. Kada je kiša, moram ići automobilom ili taksijem, iako bih radije pješice. Ne samo ja već svi što žive u navedenom dijelu i djelovima grada, a to, jelte, umnogome doprinosi još većoj saobraćajnoj gužvi

I) P.S. U međuvremenu je, prije nekih mjesec dana, ulica Buta Lekića (nelegalno) prekopana zbog postavljanja kablova za objekat u izgradnji. Kanal je loše zatrpan i „normalno“ ostao neasfaltiran, iz dana u dan sve je dublji, te će putničkim automobilom uskoro biti nemoguće proći. A stanovnici favele “Drač” su obično lošijeg imovnog stanja i nemaju novca za kupovinu prijeko nam potrebnih terenskih automobila

II) P.S. O opisanim problemima sam ranijih godina u dva ili tri navrata u pisanoj formi obavještavao administraciju grada, koja, „normalno“, nije reagovala.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply