SZO: Male boginje se šire zbog odbijanja vakcinacije

Objavljeno: 30.11.2018, 13:47h

Broj oboljelih od malih boginja (morbili) u velikom je porastu širom svijeta, naročito u Evropi i Јužnoj Americi, jer roditelji odbijaju da vakcinišu djecu, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Lani je službeno evidentirano 173.000 slučajeva malih boginja, što predstavlja skok od više od 30 odsto u odnosu na godinu prije. Stvarni broj slučajeva procijenjen je na oko 6,7 miliona u prošloj godini. SZO procjenjuje da je prošle godine umrlo 110.000 ljudi, uglavnom djece, od bolesti koja može biti spriječena vakcinacijom. Stručnjaci upozoravaju da zabrinjava činjenica da se male boginje šire u zemljama u kojima to godinama nije zabilježeno. Ova zarazna bolest može biti smrtonosna, te izazvati gubitak sluha ili mentalne poremećaje kod djece, prenosi Srna. U Njemačkoj, Rusiji i Venecueli su prošle godine zabilježene epidemije malih boginja. Primjetan je rast slučajeva malih boginja i u ovoj godini, a čini se da je on konstantan, što zabrinjava SZO. Vakcinacija prvom dozom stala je na 85 odsto, a 95 odsto je potrebno da bi se spriječile epidemije. SZO upozorava da drugu fazu, odnosno revakcinaciju, koristi samo 67 odsto populacije. Većina djece koja propuštaju vakcinaciju živi u najsiromašnijim zajednicama u svijetu, a mnoga i u zonama sukoba. U nekim dijelovima Evrope i Latinske Amerike dezinformacije ili nepovjerenje obeshrabruju vakcinaciju, navode stručnjaci.

Broj oboljelih od malih boginja (morbili) u velikom je porastu širom svijeta, naročito u Evropi i Јužnoj Americi, jer roditelji odbijaju da vakcinišu djecu, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

Lani je službeno evidentirano 173.000 slučajeva malih boginja, što predstavlja skok od više od 30 odsto u odnosu na godinu prije. Stvarni broj slučajeva procijenjen je na oko 6,7 miliona u prošloj godini.

SZO procjenjuje da je prošle godine umrlo 110.000 ljudi, uglavnom djece, od bolesti koja može biti spriječena vakcinacijom.

Stručnjaci upozoravaju da zabrinjava činjenica da se male boginje šire u zemljama u kojima to godinama nije zabilježeno.

Ova zarazna bolest može biti smrtonosna, te izazvati gubitak sluha ili mentalne poremećaje kod djece, prenosi Srna.

U Njemačkoj, Rusiji i Venecueli su prošle godine zabilježene epidemije malih boginja.

Primjetan je rast slučajeva malih boginja i u ovoj godini, a čini se da je on konstantan, što zabrinjava SZO.

Vakcinacija prvom dozom stala je na 85 odsto, a 95 odsto je potrebno da bi se spriječile epidemije. SZO upozorava da drugu fazu, odnosno revakcinaciju, koristi samo 67 odsto populacije.

Većina djece koja propuštaju vakcinaciju živi u najsiromašnijim zajednicama u svijetu, a mnoga i u zonama sukoba.

U nekim dijelovima Evrope i Latinske Amerike dezinformacije ili nepovjerenje obeshrabruju vakcinaciju, navode stručnjaci.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register