Francuska zabranila kažnjavanje djece

Objavljeno: 30.11.2018, 20:02h

Francuski parlament je izglasao danas zabranu fizičkog nasilja roditelja nad djecom, čime se svrstao u većinu zemalja članica Evropske unije, iako neće biti kazni za kršenje zakona. Time se poništavaju roditeljska prava da disciplinuju svoju djecu tjelesnim kažnjavanjem koje je uvedeno u doba Napoleonove vlasti, prenosi Hina. Zakon će osavremeniti odredbom da se autoritet roditelja mora uspostavljati bez nasilja i da roditelji ne smiju pribjeći “fizičkom, verbalnom i psihičkom nasilju, tjelesnom kažnjavanju i ponižavanju”. “Obrazovanje kroz nasilje može samo stvoriti još više nasilja u društvu. Isto tako vodi neuspjehu u školi, bolesti, samoubistvu, antisocijalnom ponašanju i delikvenciji”, rekla je Maud Petit iz centrističke stranke Demokratski pokret, koalicijski partner Makronove stranke Republika u pokretu. Slijedeći primjer Švedske iz 1966., 54 države svijeta, uključujući 22 od 28 zemalja Evropske unije, među kojima je i Hrvatska, imaju zakone kojima se zabranjuje tjelesno kažnjavanje djece.

Francuski parlament je izglasao danas zabranu fizičkog nasilja roditelja nad djecom, čime se svrstao u većinu zemalja članica Evropske unije, iako neće biti kazni za kršenje zakona.

Time se poništavaju roditeljska prava da disciplinuju svoju djecu tjelesnim kažnjavanjem koje je uvedeno u doba Napoleonove vlasti, prenosi Hina.

Zakon će osavremeniti odredbom da se autoritet roditelja mora uspostavljati bez nasilja i da roditelji ne smiju pribjeći “fizičkom, verbalnom i psihičkom nasilju, tjelesnom kažnjavanju i ponižavanju”.

“Obrazovanje kroz nasilje može samo stvoriti još više nasilja u društvu. Isto tako vodi neuspjehu u školi, bolesti, samoubistvu, antisocijalnom ponašanju i delikvenciji”, rekla je Maud Petit iz centrističke stranke Demokratski pokret, koalicijski partner Makronove stranke Republika u pokretu.

Slijedeći primjer Švedske iz 1966., 54 države svijeta, uključujući 22 od 28 zemalja Evropske unije, među kojima je i Hrvatska, imaju zakone kojima se zabranjuje tjelesno kažnjavanje djece.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register