Cijevna i Tuzi

Objavljeno: 23.11.2018, 09:40h

Pitam, ovako javno, što će i da li će Skupština Opštine Tuzi nešto konkretno preduzeti po ovom pitanju jer su po Cijevni “Tuzani prepoznati”

Autor: Omer Šarkić*

Odbornici Skupštine Opštine Tuzi su jednoglasno podržali rezoluciju o zaštiti rijeke Cijevne. Halil Duković, odbornik DPS-a je, pored ostalog, rekao: „Ona je nešto po čemu smo svi prepoznati. To je jedna od najčistijih rijeka u Evropi”.

Podržavam navedenu rezoluciju i smatram da Rijeka Cijevna doista jeste dragulj za sve: i za Tuze, Dinošu, Podgoricu, Crnu Goru, Albaniju, Evropu na kraju krajeva.

Ali, osim rezolucije koja može biti mrtvo slovo na papiru, pitam političke predstavnike OpštineTuzi koje su druge konkretne akcije i činjenja preduzeli ili će preduzeti da bi zaštitili Cijevnu?

Podsjetiću ih na sledeće:

  • Kompanija AD “Plantaže” je nezakonito ogradila prilaz rijeci Cijevni, nezakonito postavila žičanu ogradu i fizičko obezbjeđenje koji sprečavaju prilaz i korišćenje rijeke u dužini od 3 km, sa lijeve strane, nizvodno od mosta. Na tom potezu se. pored ostalih, nalazi i nekad poznato i najomiljenije kupalište Tuzana “Kotliš”, na kojem je većinaTuzana naučila plivati.

Kao građanin sam dvije godine vodio borbu da se omogući prilaz Cijevni kao javnom dobru i ukloni dio nezakonito postavljene ograde. U toj borbi sam nedvosmisleno i sa dokazima utvrdio da je ograda postavljena nezakonito, da je dio nje postavljen na opštinskom zemljištu a ne zemljištu AD “Plantaža”, da je direktorica AD “Plantaža” Verica Maraš javno iznosila neistine povodom navedenog a ondaa demantovala samu sebe.

Napisao sam nebrojeno prijava politički korumpiranoj Upravi za inspekcijske poslove, nekoliko tekstova na portalu PCNEN, nedjeljnik “Monitor” je pisao o tome,  čak je i TV Crne Gore imala desetominutni prilog na tu temu, ali se niko od političkih predstavnika OpštineTuzi nije interesovao niti uključivao u rješavanju tog, prije svega njihovog problema i građana koje predstavljaju. Tako je i dan-danas onemogućen prilaz rijeci Cijevni, nezakonito, ponavljam. I to upravo sa tuške strane rijeke.

Pitam, ovako javno, što će i da li će Skupština Opštine Tuzi nešto konkretno preduzeti po ovom pitanju jer su po Cijevni “Tuzani prepoznati” – citiraću njih same, tj. odbornika Halila Dukovića.

  • Skoro je u selu Dinoši održan protest povodom gradnje malih hidrocentrala na rijeci Cijevni u Albaniji, a koje, kažu stručnjaci, mogu devastirati rijeku i bitno je ugroziti.

Zašto niko do odbornika Skupštine Opštine Tuzi nije javno podržao protest, pojavio se i uzeo učešća u njemu ako su samo nepun mjesec dana nakon njega jednoglasno usvojili Rezoluciju o zaštiti rijeke Cijevne?

Nadam se da ću dobiti odgovor na postavljena pitanja, da će se politički predstavnici Tuzi aktivno uključiti i insistirati na rješavanju navedenih problema, te iznijeti svoja mišljenja i uključiti se u raspravu koju ovdje pokrećem.

*Omer Šarkić,

građanin Podgorice (ujčevinom iz Tuzi)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register