Cigarete sadrže i šećer

Objavljeno: 02.11.2018, 10:21h

Malo je pušača koji znaju da se u cigarete dodaje i šećer, pokazalo je novo američko istraživanje. Istovremeno, malo ih je svesno toga da dodavanje šećera duvanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu “Nicotine and Tobacco Research”. Cigarete sadrže prirodne i dodate šećere koji smanjuju “gorčinu” cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. Ali oni istovremeno povećavaju količinu štetnih hemikalija u duvanskom dimu kao i zavisnički potencijal pušenja, kaže doktor Endru Seidenberg, doktorand javnog zdravlja na Univerzitetu Severna Karolina. “Brojni učesnici istraživanja rekli su nam da žele da znaju više o šećeru u cigaretama. Evo prilike”, rekao je Seidenberg. On i kolege pratili su 4.350 odraslih pušača u sklopu eksperimenta o e-cigaretama. Na kraju eksperimenta učesnici su morali da odgovore na dva pitanja o dodatim šećerima u cigaretama: “Dodaje li se šećer u cigarete?” i “Dodavanje šećera u cigarete povećava toksine u duvanskom dimu. Da li ste pre početka studije ikad čuli za ovakvu posledicu dodavanja šećera?” Rezultati studije su pokazali da je 5,5 odsto učesnika ankete znalo da se u cigarete dodaje šećer, a samo 3,8 odsto ih je znalo da dodati šećeri povećavaju toksine u duvanskom dimu. Seidenberg kaže da su ga rezultati ankete iznenadili. Odlučio je da sa kolegama počne da radi na porukama o postojanju šećera u cigaretama. U kampanji organizovanoj u Australiji Seidenberg i kolege upozoravaju na to pesmom “Sugar, sugar” (Šećer, šećer) dok na ekranu piše: “Dodavanjem šećera i meda prikriva se gorak ukus duvana, ali štetnost pušenja i cigareta ne može se sakriti”. Treba podsetiti na to da nikotin sadržan u cigaretama izaziva zavisnost jer stimuliše dopamine u mozgu pušača, a oni daju privremen osećaj opuštenosti i smirenosti. Zbog kratkog osećaja smirenosti pušači ubrzo pale novu cigaretu. Ali neki od aditiva u cigaretama stimulišu nikotinske receptore, zbog čega brojni povremeni pušači postaju strastveni pušači. Hina/021.rs

Malo je pušača koji znaju da se u cigarete dodaje i šećer, pokazalo je novo američko istraživanje.

Istovremeno, malo ih je svesno toga da dodavanje šećera duvanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu “Nicotine and Tobacco Research”.

Cigarete sadrže prirodne i dodate šećere koji smanjuju “gorčinu” cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. Ali oni istovremeno povećavaju količinu štetnih hemikalija u duvanskom dimu kao i zavisnički potencijal pušenja, kaže doktor Endru Seidenberg, doktorand javnog zdravlja na Univerzitetu Severna Karolina.

“Brojni učesnici istraživanja rekli su nam da žele da znaju više o šećeru u cigaretama. Evo prilike”, rekao je Seidenberg.

On i kolege pratili su 4.350 odraslih pušača u sklopu eksperimenta o e-cigaretama. Na kraju eksperimenta učesnici su morali da odgovore na dva pitanja o dodatim šećerima u cigaretama: “Dodaje li se šećer u cigarete?” i “Dodavanje šećera u cigarete povećava toksine u duvanskom dimu. Da li ste pre početka studije ikad čuli za ovakvu posledicu dodavanja šećera?”

Rezultati studije su pokazali da je 5,5 odsto učesnika ankete znalo da se u cigarete dodaje šećer, a samo 3,8 odsto ih je znalo da dodati šećeri povećavaju toksine u duvanskom dimu. Seidenberg kaže da su ga rezultati ankete iznenadili.

Odlučio je da sa kolegama počne da radi na porukama o postojanju šećera u cigaretama. U kampanji organizovanoj u Australiji Seidenberg i kolege upozoravaju na to pesmom “Sugar, sugar” (Šećer, šećer) dok na ekranu piše: “Dodavanjem šećera i meda prikriva se gorak ukus duvana, ali štetnost pušenja i cigareta ne može se sakriti”.

Treba podsetiti na to da nikotin sadržan u cigaretama izaziva zavisnost jer stimuliše dopamine u mozgu pušača, a oni daju privremen osećaj opuštenosti i smirenosti. Zbog kratkog osećaja smirenosti pušači ubrzo pale novu cigaretu. Ali neki od aditiva u cigaretama stimulišu nikotinske receptore, zbog čega brojni povremeni pušači postaju strastveni pušači.

Hina/021.rs

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register