Ljudi pritiskaju prirodu do krajnjih granica

by | okt 31, 2018 | Novosti | 0 comments

Čovječanstvo i način na koji se hranimo, grijemo i finansiramo naše društvo i privredu pritiskaju prirodu do kranjih granica, a usluge koje dobijamo od nje su nam sve manje dostupne, pokazuje WWF Izvještaj o životu na planeti 2018.

Izveštaj daje ozbiljnu analizu uticaja ljudskih aktivnosti na živi svijet, šume, okeane, rijeke i klimu u svijetu, ističući da je ostalo još malo vremena, te da je neophodno da globalna zajednica što prije zajednički preispita i redefiniše načine kako vrednujemo, štitimo i obnavljamo prirodu, prenosi Nacionalna geografija,izdanje na srpskom jeziku.

Izvještaj o životu na planeti 2018 usredsređen je na važnost i na vrijednost prirode za zdravlje i dobrobit ljudi, kao i za dobrobit našeg društva i privrede. Globalno, priroda pruža usluge vrijedne oko 125 biliona dolara godišnje, a takođe obezbjeđuje svjež vazduh, čistu vodu, hranu, energiju, ljekove i druge proizvode i materijale. Svijet, međutim, i dalje uzima prirodu i njene usluge zdravo za gotovo, ne djelujući protiv ubrzavanja njenog gubitka.

U našem ragionu stanje prirode nije u potpunosti alarmantno, no način javnog upravljanja prirodnim resursima je veoma loš, te se dobra ideja često završi lošom realizacijom.

0 Comments

Submit a Comment