Snimljeni neobični zvuci ispod antarktičkog leda

Objavljeno: 17.10.2018, 19:46h

Naučnici su na antarktičkom dnu zabilježili jezive zvuke, a potom sproveli istraživanje kako bi saznali zašto oni nastaju. Nakon što su 2014. godine istraživači postavili 34 seizmička monitora u snijeg, na vrhu najvećeg ledenog pokrivača Antarktika – Rosove ledene ploče, instrumenti su zabilježili gotovo konstantne zvuke “zujanja”. Ledena ploča koja se može uporediti sa veličinom Tekasa, koja pluta Južnim okeanom, otvorila je novi prostor za istraživanje te su naučnici pokušali da objasni zašto i kako ovi jezivi zvuci nastaju, prenosi B92. Iako su često nečujni za ljudsko uho, istraživači su ove niske frekvencije prilagodili kako bi mogli da ih čuju. Oni su u žurnalu Geofizička istraživačka pisma (Geophysical Research Letters) objavili saznanja, zajedno sa audiom fajlom na kome se da čuju “dešavanja“ na antarktičkom dnu. “Kada bi ove vibracije mogli da čujemo one bi bilo slične zujanju koje proizvedu hiljade cvrčaka kada prekriju krošnje i travu drveta krajem ljeta”, rekao je Daglas Makajel, glaciolog sa Univerziteta u Čikagu. Međutim, naučnici koji proučavaju geološke probleme ledenih doba nisu zabilježili nikakav uznemirujući zvuk. Antarktik se suočava sa ubrzanim gubitkom mase, tj. topljenjem leda, koji djeluju kao čepovi koji zadržavaju najveće skladište leda na svijetu od neograničenog slivanja u okean. Kako piše Mashable, prvobitni cilj istraživanja se odnosio na praćenje promjena na površini Rosove ledene ploče pod pritiskom relativno toplog vazduha iznad površine i morske vode koja iscrpljuje led odozdo, kako bi najavili istorijski porast nivoa mora. Smatra se da vibracije nastaju zbog snažnih vjetrova koji duvaju preko dina na vrhu Rosove ledene ploče koji utiču na vibriranje leda.

Naučnici su na antarktičkom dnu zabilježili jezive zvuke, a potom sproveli istraživanje kako bi saznali zašto oni nastaju.

Nakon što su 2014. godine istraživači postavili 34 seizmička monitora u snijeg, na vrhu najvećeg ledenog pokrivača Antarktika – Rosove ledene ploče, instrumenti su zabilježili gotovo konstantne zvuke “zujanja”.

Ledena ploča koja se može uporediti sa veličinom Tekasa, koja pluta Južnim okeanom, otvorila je novi prostor za istraživanje te su naučnici pokušali da objasni zašto i kako ovi jezivi zvuci nastaju, prenosi B92.

Iako su često nečujni za ljudsko uho, istraživači su ove niske frekvencije prilagodili kako bi mogli da ih čuju.

Oni su u žurnalu Geofizička istraživačka pisma (Geophysical Research Letters) objavili saznanja, zajedno sa audiom fajlom na kome se da čuju “dešavanja“ na antarktičkom dnu.

“Kada bi ove vibracije mogli da čujemo one bi bilo slične zujanju koje proizvedu hiljade cvrčaka kada prekriju krošnje i travu drveta krajem ljeta”, rekao je Daglas Makajel, glaciolog sa Univerziteta u Čikagu.

Međutim, naučnici koji proučavaju geološke probleme ledenih doba nisu zabilježili nikakav uznemirujući zvuk.

Antarktik se suočava sa ubrzanim gubitkom mase, tj. topljenjem leda, koji djeluju kao čepovi koji zadržavaju najveće skladište leda na svijetu od neograničenog slivanja u okean.

Kako piše Mashable, prvobitni cilj istraživanja se odnosio na praćenje promjena na površini Rosove ledene ploče pod pritiskom relativno toplog vazduha iznad površine i morske vode koja iscrpljuje led odozdo, kako bi najavili istorijski porast nivoa mora.

Smatra se da vibracije nastaju zbog snažnih vjetrova koji duvaju preko dina na vrhu Rosove ledene ploče koji utiču na vibriranje leda.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply