Patrijarh u ponedjeljak dolazi u CG

Objavljeno: 12.10.2018, 17:11h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej dolazi u ponedeljak, 15. oktobra, u Crnu Goru. Sa njim će, kako je planirano, doći i patrijarh Antiohijski, kao i mitropoliti Vasilije, Josif i Porfirije. U crkvenoj delegaciji će biti više od 20 ljudi, pišu srbijanski mediji. Ovo će biti prva posjeta patrijarha Irineja Crnoj Gori nakon nedavnih medijskih natpisa režimskih medija da će mu biti zabranjen ulazak. Patrijarh Irinej je prilikom nedavne posjete Crnoj Gori saopštio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vrijeme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (NDH). Patrijarh je, komentarišući česte poruke državnih zvaničnika prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te najava da bi država mogla da oduzme pravoslavnoj crkvi imovinu, odnosno crkve i manastire, ocijenio da je to nezamislivo u 21 vijeku. “Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumetl i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju”, kazao je tada patrijarh. Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske. Nije poznato da li će MUP Crne Gore zabraniti ulazak patrijarhu Irineju, kako su, nakon ove izjave, najavljivali crnogorski režimski mediji.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej dolazi u ponedeljak, 15. oktobra, u Crnu Goru. Sa njim će, kako je planirano, doći i patrijarh Antiohijski, kao i mitropoliti Vasilije, Josif i Porfirije. U crkvenoj delegaciji će biti više od 20 ljudi, pišu srbijanski mediji.

Ovo će biti prva posjeta patrijarha Irineja Crnoj Gori nakon nedavnih medijskih natpisa režimskih medija da će mu biti zabranjen ulazak.

Patrijarh Irinej je prilikom nedavne posjete Crnoj Gori saopštio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vrijeme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Patrijarh je, komentarišući česte poruke državnih zvaničnika prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te najava da bi država mogla da oduzme pravoslavnoj crkvi imovinu, odnosno crkve i manastire, ocijenio da je to nezamislivo u 21 vijeku.

“Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumetl i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju”, kazao je tada patrijarh.

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Nije poznato da li će MUP Crne Gore zabraniti ulazak patrijarhu Irineju, kako su, nakon ove izjave, najavljivali crnogorski režimski mediji.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register