Arheolozi u Egejaskom moru pronašli 58 olupina brodova

Objavljeno: 12.10.2018, 09:51h

radio risan

Arheolozi u Grčkoj su pronašli 58 olupina brodova od kojih se na mnogima nalaze antikviteti, što je najveće otkriće u Egejskom, a vjerovatno i u Sredozemnom moru. Olupine brodova pronađene su u malom ostrvskom arhipelagu Furni na istoku Egejskog mora i većina potiče iz grčkog, rimskog i vizantijskog perioda, prenio je Rojters. Kada je međnarodni tim počeo podvodno istraživanje 2015. godine pronašli su 25 olupina, sa poslednjim pronalascima broj se popeo na 58 i tim vjeruje da na dnu mora leže još mnoge tajne. Oni su pronašli u brodovima više od 300 antikviteta, najviše amfora, koje su, prema riječima direktora istraživačkog projekta Furni dr Georga Kucuflakisa, korišćene uglavnom za transport vina, ulja ili meda. On je rekao da je najvjerovatnije loše vrijeme objašnjenje zašto je tako veliki broj brodova potonuo baš u Furni jer su tu tokom oluja jaki udari vjetra i kamenita obala, prenosi Tanjug. Furni je mala ostrvska grupa u istočnom Egejiskom moru u trouglu izmedu Patmosa, Samosa i Ikarije.

radio risanArheolozi u Grčkoj su pronašli 58 olupina brodova od kojih se na mnogima nalaze antikviteti, što je najveće otkriće u Egejskom, a vjerovatno i u Sredozemnom moru.

Olupine brodova pronađene su u malom ostrvskom arhipelagu Furni na istoku Egejskog mora i većina potiče iz grčkog, rimskog i vizantijskog perioda, prenio je Rojters.

Kada je međnarodni tim počeo podvodno istraživanje 2015. godine pronašli su 25 olupina, sa poslednjim pronalascima broj se popeo na 58 i tim vjeruje da na dnu mora leže još mnoge tajne.

Oni su pronašli u brodovima više od 300 antikviteta, najviše amfora, koje su, prema riječima direktora istraživačkog projekta Furni dr Georga Kucuflakisa, korišćene uglavnom za transport vina, ulja ili meda.

On je rekao da je najvjerovatnije loše vrijeme objašnjenje zašto je tako veliki broj brodova potonuo baš u Furni jer su tu tokom oluja jaki udari vjetra i kamenita obala, prenosi Tanjug.

Furni je mala ostrvska grupa u istočnom Egejiskom moru u trouglu izmedu Patmosa, Samosa i Ikarije.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register