Vlada Albanije: Izgradnja mHE na Cijevni ne utiče na vodotok u CG

Objavljeno: 11.10.2018, 17:40h

Izgradnja malih hidroelektrana (mHE) na albanskom dijelu Cijevne ne utiče na vodotok te rijeke u Crnoj Gori, pa u Ministarstvu za infrastrukturu i energiju Albanije nisu smatrali da je neophodo da o radovima obavijeste nadležne crnogorske organe. “Iz pregleda projekta izvodljivosti, radova i tehničkog rešenja koje nude autori tih projekata, nema očekivanog uticaja na smanjenje vodotoka koji prolazi kroz teritoriju Crne Gore”, navodi se u odgovoru Vijestima iz albanskog Ministarstva za infranstrukturu i energiju. Dodaju i da su zahtjev za mHE na Cijevni predale četiri kompanije, ali da nijedna od njih još nije dobila građevinsku dozvolu, te da albanska vlada tek razmatra njihove zahtjeve. Na albanskom dijelu rijeke Cijevne u toku su radovi na najmanje jednoj mHE, u šta se uvjerila i ekipa Vijesti tokom današnjeg obilaska terena. Kanjon Cijevne je u Crnoj Gori lani prograšen spomenikom prirode.

Izgradnja malih hidroelektrana (mHE) na albanskom dijelu Cijevne ne utiče na vodotok te rijeke u Crnoj Gori, pa u Ministarstvu za infrastrukturu i energiju Albanije nisu smatrali da je neophodo da o radovima obavijeste nadležne crnogorske organe.

“Iz pregleda projekta izvodljivosti, radova i tehničkog rešenja koje nude autori tih projekata, nema očekivanog uticaja na smanjenje vodotoka koji prolazi kroz teritoriju Crne Gore”, navodi se u odgovoru Vijestima iz albanskog Ministarstva za infranstrukturu i energiju.

Dodaju i da su zahtjev za mHE na Cijevni predale četiri kompanije, ali da nijedna od njih još nije dobila građevinsku dozvolu, te da albanska vlada tek razmatra njihove zahtjeve.

Na albanskom dijelu rijeke Cijevne u toku su radovi na najmanje jednoj mHE, u šta se uvjerila i ekipa Vijesti tokom današnjeg obilaska terena.

Kanjon Cijevne je u Crnoj Gori lani prograšen spomenikom prirode.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register