Srbija:Od groznice Zapadnog Nila oboljelo 70 osoba, pet umrlo

Objavljeno: 31.07.2018, 17:15h

U Srbiji je registrovano 70 osoba oboljelih od groznice Zapadnog Nila, koju prenose zaraženi komarci, dok je pet pacijenata umrlo, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut. Umrla su četiri muškarca u Južnobačkom okrugu i jedan muškarac iz Beograda. Najviše oboljelih je u Beogradu (30), Južnobanatskom okrugu (15), Južnobačkom (12), zapadnobačkom (6), Sremskom (2), Srednjebanatskom (2), Podunavskom (2), Severnobanatskom (1). Groznica zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012. godine. Od tada do 2017. godine prijavljeno je 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba. Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje i najviše se javlja u periodu najveće aktivnosti komaraca. Iskustva su pokazala da se prvi oboljeli uglavnom javi u drugoj polovini jula, a da se najviše oboljelih prijavljuje tokom avgusta. U Evropskoj uniji tokom ove godine registrovano je 56 slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila i to u Italiji, Rumuniji, Mađarskoj i Grčkoj.

U Srbiji je registrovano 70 osoba oboljelih od groznice Zapadnog Nila, koju prenose zaraženi komarci, dok je pet pacijenata umrlo, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Umrla su četiri muškarca u Južnobačkom okrugu i jedan muškarac iz Beograda.

Najviše oboljelih je u Beogradu (30), Južnobanatskom okrugu (15), Južnobačkom (12), zapadnobačkom (6), Sremskom (2), Srednjebanatskom (2), Podunavskom (2), Severnobanatskom (1).

Groznica zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012. godine. Od tada do 2017. godine prijavljeno je 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje i najviše se javlja u periodu najveće aktivnosti komaraca. Iskustva su pokazala da se prvi oboljeli uglavnom javi u drugoj polovini jula, a da se najviše oboljelih prijavljuje tokom avgusta.

U Evropskoj uniji tokom ove godine registrovano je 56 slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila i to u Italiji, Rumuniji, Mađarskoj i Grčkoj.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register