Đukanović vidi fašizam u dijelu medija i nvo sektora, MANS upozorava na najavu otvorene diktature

by | apr 12, 2018 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Lider Demokratske partije socijalista i njen kandidat za predsjednika Crne Gore  Milo Đukanović je, gostujući sinoć u emisiji ‘Živa istina’ optužio pojedine medija i nevladine organizacije za ponašanje koje je on okarakterisao kao fašizam, odnosno beskrupuloznu borbu za vlast.

“Opasno je pravljenje kompromisa sa ‘Vijestima’ jer oni reketiraju. To su opasni centri maskirani u medije, čije su metode fašističke,” rekao je Đukanović, prenosi Antena M.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) odgovoreno je da ovakve poruke “predstavljaju jasan poziv na linč i naročito su opasne jer dolaze od čovjeka koji iz sjenke kontroliše ključne institucije sistema, ali i decenijama održava veze sa kriminalnim miljeom”.

Đukanović je rekao da se sa fašizmom ne mogu praviti kompromisi.

“Neprofesionalnost, bilo da potiče iz neznanja ili iz loših namjera je nešto što zaista karakteriše jedno takvo napadno politizovanje i pretvaranje medija u političke partije koje se bore za vlast… U takvoj praksi vidim nešto što je fašizam, nije to pitanje oštre kritike. Sa fašizmom se ne mogu praviti kompromisi. Ja ih ne pravim. A pravi ih dosta ljudi, onih koji su pristali na pravila terora koja se diktiraju iz tih centara,” rekao je Đukanović.

“Crna Gora se predstavlja, i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti, da je najgore mjesto na planeti za život. Suštinska centrala nijesu opozicione partije, nego mediji koji koriste za svoje eksponente jedan dio crnogorskih opozicionih partija. Dio medija i dio NVO sektora beskrupulozno se bore za vlast, samo glume medije i nvo sektor a sve da bi mogli biti borci za inostrane donacije. Što se mene tiče ja nemam problem da to jasno kvalifikujem i to ne prvi put”, rekao je Đukanović, prenosi Antena M.

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković je u saopštenju za javnost kazala da je Đukanović “i ranije javno pozivao na ‘istrebljenje’ svojih neistomišljenika i kritičara iz nezavisnih medija i civilnog sektora, ali najnovije optužbe za fašizam pokazuju da Crna Gora klizi u otvorenu diktaturu”.

“MANS nije slučajno meta Đukanovićeve opasne retorike, jer smo upravo mi otkrili mehanizam kojim je omogućeno njegovom sinu da reketira građane koji su prinuđeni da cijenu njegovog bogaćenja plaćaju preko svojih računa za struju. Zbog toga u slučaju Blaža Đukanovića sina nije riječ o preduzetništvu, već o otvorenom parazitiranju na račun građana Crne Gore”, poručila je izvršna direktorka MANS-a.

Na Đukanovićeve stavove oštro su reagovali iz opozicionih partija Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora.

“Anahroni Đukanović koji svakim danom djeluje sve tužnije nikako da shvati da je 2018. godina i da u svakoj evropskoj zemlji postoje mediji i NVO čija je obaveza da kritikuju loše poteze vlasti, da objektivno i pravovremeno informišu javnost i da tako budu najbolji korektiv vlasti a ne da sriču ode vječitom vođi”, poručili su iz URA.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Dženan Kolić je postavio upozoravajuća pitanja: “Šta je sve eventualno radio i šta bi Đukanović, koji važi za čovjeka koji ima jake veze sa podzemljem, mogao uraditi onima koji mu, očigledno, smetaju, kad ih javno nazva fašistima? Šta su sve njegove službe radile ili šta bi mogle uraditi po njegovom nalogu novinarima i predstavnicima civilnog sektora koji se drznu da mu protivrječe i da njegovu mantru koja vrijeđa slobodan um stave na probu logike, pravde i istine?”

0 Comments

Submit a Comment