Tači: Konačan sporazum sa Srbijom ide na referendum

Objavljeno: 31.08.2017, 22:41h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da dijalog sa Srbijom ulazi u novu fazu i da će o konačnom sporazumu, kada bude dogovoren, biti organizovano refererndumsko izjašnjavanje. On je tokom boravka u Briselu izjavio Radio Kosovu da očekuje da Kosovo formira “ekipu jedinstva” u kojoj će biti predstavnici političkih stranaka i civilnog društva. “Kao predsjednik predložiću da se stvore uslovi da konačni sporazum nakon što ga usvoji ekipa jedinstva, ali i konsultativna ekipa u kojoj će biti političke partije, civilno društvo, mediji, verske zajednice, da se i građani Kosova izjasne i na referendumu”, kazao je Tači, prenosi Beta. Prema njegovim riječima, ostalo je mnogo otvorenih pitanja, ali se ne može pregovarati do beskonačnosti, a proces dijaloga treba jednom i za svagda zaključiti. “Ovo je nova faza razgovora, završna faza dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju dvije države i dva naša naroda”, rekao je Tači. On je naveo da je “sigurno da Srbija ima svoje ciljeve da bude dio evropske porodice” a da, kako je naveo “mi kao dvije zemlje možemo da idemo napred jedino saradnjom, građenjem dobrosusjedskih odnosa i ni u kom slučaju živeći u statusu kvo”. Tači je rekao i da “u tom pravcu EU treba da preuzme ulogu koja joj pripada, i da vodi proces uz podršku i direktno uključivanje SAD”. Kosovski predsjednik je ocijenio velikim dostignućem današnji dogovor u Briselu da pravosudni sistem na sjeveru Kosova od 17. oktobra djeluje kao dio kosovskog pravosudnog sistema i prema kosovskim zakonima. Tači je kazao da očekuje intenziviranje susreta na najvišem nivou kako u Briselu, takođe i u SAD, u Njujorku i u drugim sredinama i istakao da je veoma značajno da je po tom pitanju EU jedinstvena. “Imamo podršku i očekujemo direktno uključivanje SAD jer samo njihovim uključivanjem imamo snažne garancije da preduzmemo brze korake i odluke koje su pravične, funkcionalne i održive”, rekao je Tači.

Srbija i Kosovo, zastavePredsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da dijalog sa Srbijom ulazi u novu fazu i da će o konačnom sporazumu, kada bude dogovoren, biti organizovano refererndumsko izjašnjavanje.

On je tokom boravka u Briselu izjavio Radio Kosovu da očekuje da Kosovo formira “ekipu jedinstva” u kojoj će biti predstavnici političkih stranaka i civilnog društva.

“Kao predsjednik predložiću da se stvore uslovi da konačni sporazum nakon što ga usvoji ekipa jedinstva, ali i konsultativna ekipa u kojoj će biti političke partije, civilno društvo, mediji, verske zajednice, da se i građani Kosova izjasne i na referendumu”, kazao je Tači, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, ostalo je mnogo otvorenih pitanja, ali se ne može pregovarati do beskonačnosti, a proces dijaloga treba jednom i za svagda zaključiti.

“Ovo je nova faza razgovora, završna faza dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju dvije države i dva naša naroda”, rekao je Tači.

On je naveo da je “sigurno da Srbija ima svoje ciljeve da bude dio evropske porodice” a da, kako je naveo “mi kao dvije zemlje možemo da idemo napred jedino saradnjom, građenjem dobrosusjedskih odnosa i ni u kom slučaju živeći u statusu kvo”.

Tači je rekao i da “u tom pravcu EU treba da preuzme ulogu koja joj pripada, i da vodi proces uz podršku i direktno uključivanje SAD”.

Kosovski predsjednik je ocijenio velikim dostignućem današnji dogovor u Briselu da pravosudni sistem na sjeveru Kosova od 17. oktobra djeluje kao dio kosovskog pravosudnog sistema i prema kosovskim zakonima.

Tači je kazao da očekuje intenziviranje susreta na najvišem nivou kako u Briselu, takođe i u SAD, u Njujorku i u drugim sredinama i istakao da je veoma značajno da je po tom pitanju EU jedinstvena.

“Imamo podršku i očekujemo direktno uključivanje SAD jer samo njihovim uključivanjem imamo snažne garancije da preduzmemo brze korake i odluke koje su pravične, funkcionalne i održive”, rekao je Tači.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register