Ruska vojska među tri najjače u svijetu

Objavljeno: 31.08.2017, 17:46h

Rusija je zauzela drugo mjesto na spisku najmoćnijih armija u svijetu, objavila je međunarodna kompanija Global fajerpauer. Prema istraživanju, Rusija posjeduje najmoćnije kopnene snage, a vodi po broju borbenih tenkova. Na vrhu liste nalazi se američka armija, koja troši najviše novca na svijetu na odbranu, a na trećem mjestu je najbrojnija Narodnooslobodilačka vojska Kine. Među prvih deset su oružane snage Indije, Francuske, Velike Britanije, Јapana, Turske, Njemačke i Egipta. Na rang-listi se nalazi ukupno 133 zemlje, prenosi sputniknews.com. Za procjenjivanje je uzeto u obzir više od 50 faktora. U napomeni istraživanja se navodi da rangiranje učesnika zavisi ne toliko od ukupne količine vojne tehnike, koliko od izbalansiranosti vojne moći zemlje i raznovrsnosti raspoloživog oružja. Stručnjaci nisu uzimali u obzir nuklearno oružje, ali su nuklearne sile dobile dodatne poene. Ključni faktor prilikom ocjenjivanja bila je brojnost, tako da su zemlje sa velikim brojem stanovnika po pravilu imale veći rejting. Takođe su uzeti u obzir geografski položaj zemlje, “logistička fleksibilnost” i količina prirodnih resursa. Zemlje koje nemaju izlaz na more nisu bile kažnjene zbog nedostatka flote, dok su morske sile gubile poene zbog nedostatka raznovrsnosti u naoružanju flote. Osim toga, zemlje NATO-a dobile su bonus zbog mogućnosti da raspolažu sredstvima iz zajedničkih resursa Alijanse. Politički sistem zemlje i priroda vojnog rukovodstva nisu uzeti u obzir prilikom ocjenjivanja. I na prošlogodišnjoj rang-listi Global fajerpauera Rusija je takođe bila na drugom mjestu. Tada su istraživači istakli da je ruska vojska ojačala zbog velikog programa modernizacije, povećanja obima proizvodnje i nabavke tehnike u odbrambenoj industriji.

RusijaRusija je zauzela drugo mjesto na spisku najmoćnijih armija u svijetu, objavila je međunarodna kompanija Global fajerpauer.

Prema istraživanju, Rusija posjeduje najmoćnije kopnene snage, a vodi po broju borbenih tenkova. Na vrhu liste nalazi se američka armija, koja troši najviše novca na svijetu na odbranu, a na trećem mjestu je najbrojnija Narodnooslobodilačka vojska Kine.

Među prvih deset su oružane snage Indije, Francuske, Velike Britanije, Јapana, Turske, Njemačke i Egipta. Na rang-listi se nalazi ukupno 133 zemlje, prenosi sputniknews.com.

Za procjenjivanje je uzeto u obzir više od 50 faktora. U napomeni istraživanja se navodi da rangiranje učesnika zavisi ne toliko od ukupne količine vojne tehnike, koliko od izbalansiranosti vojne moći zemlje i raznovrsnosti raspoloživog oružja.

Stručnjaci nisu uzimali u obzir nuklearno oružje, ali su nuklearne sile dobile dodatne poene. Ključni faktor prilikom ocjenjivanja bila je brojnost, tako da su zemlje sa velikim brojem stanovnika po pravilu imale veći rejting. Takođe su uzeti u obzir geografski položaj zemlje, “logistička fleksibilnost” i količina prirodnih resursa.

Zemlje koje nemaju izlaz na more nisu bile kažnjene zbog nedostatka flote, dok su morske sile gubile poene zbog nedostatka raznovrsnosti u naoružanju flote.

Osim toga, zemlje NATO-a dobile su bonus zbog mogućnosti da raspolažu sredstvima iz zajedničkih resursa Alijanse.

Politički sistem zemlje i priroda vojnog rukovodstva nisu uzeti u obzir prilikom ocjenjivanja.

I na prošlogodišnjoj rang-listi Global fajerpauera Rusija je takođe bila na drugom mjestu. Tada su istraživači istakli da je ruska vojska ojačala zbog velikog programa modernizacije, povećanja obima proizvodnje i nabavke tehnike u odbrambenoj industriji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register