Angela Merkel hiljadu puta tužena za izdaju

by | aug 30, 2017 | Novosti | 0 comments

Merkel_AngelaViše od 1.000 tužbi za “izdaju” podnijeto je protiv njemačke kancelarke Angele Merkel od vrhunca izbjegličke krize 2015. godine.

Većinu tužbi podnijele su pristalice desničarske populističke stranke Alternativa za Njemačku, koja bi na izborima sledećeg mjeseca mogla da osvoji prve poslaničke mandate u federalnom parlamentu.

“Utvrđeno je da su tužbe protiv kancelarke neosnovane”, rekao je portparol kancelarije federalnog tužilaštva Frauke Keler.

Odluka Merkel da dozvoli ulazak u zemlju više od milion tražilaca azila 2015. i 2016. dovela je do pada popularnosti njene Hrišćansko-demokratske stranke, ali je njena lična popularnost u porastu sa smanjenjem intenziteta migrantskog talasa.

Merkel sada vodi u anketama ispred konkurenta iz Socijal-demokratske stranke Martina Šulca u pokušaju da osvoji četvrti mandat.

Alternativa za Njemačku je dobila oko 32 odsto glasova na lokalnim izborima u gradu Biterfeld-Volfen, gdje su pristalice ove stranke izviždale Merkel na jučerašnjem predizbornom nastupu. Na predizbornom skupu u istočnom gradu Brandenburgu, koji je održan nešto kasnije, pojedini građani nosili su transparente sa porukom “Merkel mora da ode!”

Alternativa za Njemačku, koja okuplja ekstremne antimuslimanske i antiimigrantske snage, u anketama trenutno ima podršku šest do osam odsto građana.

0 Comments

Submit a Comment