Srbija ograničila građanima EU kupovinu poljoprivrednog zemljišta

by | aug 28, 2017 | Novosti | 0 comments

zemljiste-njiveSkupština Srbije je usvojila danas izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će građanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, prenosi agencija Beta.

Izmenama zakona predviđeno je da građani EU mogu da kupe najviše dva hektara poljoprivrednog zemljište pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Utvrđeno je i da državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od 10 kilometara od državne granice.

Poslanici opozicije su ponovili da se izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu obmanjuje javnost, jer će i nakon njihovog usvajanja biti moguća prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

“Centralni problem u Srbiji nije problem davanja zemlje fizičkim licima, već korišćenje državne poljoprivredne zemlje”, kazao je šef poslaničke grupe ‘Dosta je bil’o Saša Radulović. On je naveo da lokalne samouprave već izdaju u zakup 30 odsto državne zemlje domaćim i stranim tajkunima.

0 Comments

Submit a Comment