Europol objavio savjete za sigurnu kupovinu preko interneta

Objavljeno: 31.07.2017, 20:02h

Europol je na svojim veb stranicama objavio savjete za sigurnu kupovinu preko interneta koji bi trebalo da pomognu u smanjenju broja onlajn prevara. Kupujte od provjerenih izvora Koristite marke i prodavnice koje su vam poznate ili koje ste već koristili, i provjeravajte kako su ocijenjeni prodavci od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay. Provjeravajte trajna plaćanja Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu. Mnogi internet trgovci od vas će tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju Dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi. Koristite kreditne kartice pri onlajn kupovini Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ako niste dobili ono što ste naručili, onaj ko vam je izdao kreditnu karticu vratiće vam novac. Provjerite da li je prenos podataka dobro zaštićen Potražite ikonu katanca u URL liniji i koristite HTTPS i SSL protokole kada surfujete internetom. Uvijek pripremite sva dokumenta u vezi sa vašom onlajn kupovinom Možda vam zatrebaju kako biste utvrdili uslove prodaje ili da dokažete da ste platili robu. Ako ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici. Kada kupujete onlajn od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu. Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete Ako vam se neko obrati onlajn i traži novac, razmislite da li biste dali isti novac nepoznatoj osobi koju sretnete na ulici. Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici elektronskom poštom Izbjegavajte onlajn kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code) Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptovanoj e-pošti Neke onlajn prodavnice van Evrope traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili pasoša faksom kao garanciju, prenosi portsl index.hr.

kupovina preko internetaEuropol je na svojim veb stranicama objavio savjete za sigurnu kupovinu preko interneta koji bi trebalo da pomognu u smanjenju broja onlajn prevara.

Kupujte od provjerenih izvora

Koristite marke i prodavnice koje su vam poznate ili koje ste već koristili, i provjeravajte kako su ocijenjeni prodavci od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.

Provjeravajte trajna plaćanja

Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

Mnogi internet trgovci od vas će tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju

Dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

Koristite kreditne kartice pri onlajn kupovini

Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ako niste dobili ono što ste naručili, onaj ko vam je izdao kreditnu karticu vratiće vam novac.

Provjerite da li je prenos podataka dobro zaštićen

Potražite ikonu katanca u URL liniji i koristite HTTPS i SSL protokole kada surfujete internetom.

Uvijek pripremite sva dokumenta u vezi sa vašom onlajn kupovinom

Možda vam zatrebaju kako biste utvrdili uslove prodaje ili da dokažete da ste platili robu.

Ako ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici.

Kada kupujete onlajn od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed

Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.

Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete

Ako vam se neko obrati onlajn i traži novac, razmislite da li biste dali isti novac nepoznatoj osobi koju sretnete na ulici.

Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici elektronskom poštom

Izbjegavajte onlajn kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code)

Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptovanoj e-pošti

Neke onlajn prodavnice van Evrope traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili pasoša faksom kao garanciju, prenosi portsl index.hr.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register