Čovječanstvo 2. avgusta ulazi u ekološki dug

by | jul 30, 2017 | Novosti, Priča dana | 0 comments

ekoloski otisakVeć 2. avgusta, najranije otkako se vrše mjerenja, čovječanstvo će iskoristiti godišnje resurse prirode, javlja Mreža za globalni ekološki otisak, međunarodna istraživačka organizacija koja je prva uvela metodu izračunavanja ekološkog duga.

Emisija ugljen-dioksida najbrži je rastući faktor prekomjerne potrošnje i čini čak 60 odsto od ukupnog ekološkog otiska čovjeka. Ekološki otisak podrazumijeva ljudske potrebe za svim prirodnim resursima – voda, hrana, vazduh, energija…

Dan ekološkog duga označava datum kada godišnja potražnja čovječanstva prema prirodi premašuje ono što Zemlja može da regeneriše u toj godini. Ovaj datum se pomjerio sa kraja septembra (mjereno 1997. godine) na 2. avgust ove godine, najranije otkako je svijet prvi put ušao u ekološki dug početkom 1970-ih.

Čovječanstvo trenutno koristi resurse 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu.

Prema WWF-ovom Izvještaju o stanju planete, objavljenom u oktobru prošle godine, sve zemlje u našem regionu žive iznad svojih prirodnih kapaciteta. To dokazuju i podaci GFN-a o ekološkom otisku, koji se mjere u globalnim hektarima (ghe). To je jedinica za mjerenje naših zahtjeva prema Zemlji (ekološki otisak) i sposobnosti Zemlje da udovolji našim zahtjevima (biokapacitet). Slovenija se ističe kao zemlja sa najvećim ekološkim otiskom u našem regionu (4,69 gha). Prate je Hrvatska (3,78 gha), zatim Crna Gora (3,63 gha), Bosna i Hercegovina (3,22 gha gha) i Srbija (3,1 gha), prenosi Nacionalna geografija.

0 Comments

Submit a Comment