US: Neustavno je zadržavanje ličnih dokumenata do plaćanja kazne

Objavljeno: 31.05.2017, 13:05h

Ustavni sud je ukinuo odredbe Zakona o prekršajima na osnovu kojih je do sada Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da zadržava izdavanje saobraćajnih i vozačkih dozvola kao i drugih dokumenata dok građani ne plate kazne, prenose mediji. “Zakonom se može propisati zabrana izdavanja ili produženja drugih dozvola, registracije ili izdavanja potvrda iz službene evidencije, dok osuđeni, odnosno kažnjeni ne plati sve novčane kazne i troškove postupka koji su evidentirani u Registru novčanih kazni za prekršaj iz oblasti na koju se zabrana odnosi”, glasila je ukinuta odredba. Ustavni sud je ranije po službenoj dužnosti pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti ovih odredbi, jer je suprotno Ustavu da se zadržavaju lična dokumenta građana.

Ustavni sud je ukinuo odredbe Zakona o prekršajima na osnovu kojih je do sada Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da zadržava izdavanje saobraćajnih i vozačkih dozvola kao i drugih dokumenata dok građani ne plate kazne, prenose mediji.

“Zakonom se može propisati zabrana izdavanja ili produženja drugih dozvola, registracije ili izdavanja potvrda iz službene evidencije, dok osuđeni, odnosno kažnjeni ne plati sve novčane kazne i troškove postupka koji su evidentirani u Registru novčanih kazni za prekršaj iz oblasti na koju se zabrana odnosi”, glasila je ukinuta odredba.

Ustavni sud je ranije po službenoj dužnosti pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti ovih odredbi, jer je suprotno Ustavu da se zadržavaju lična dokumenta građana.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply