SAD i NATO ratuju preko posrednika

Objavljeno: 31.05.2017, 08:51h

“Zahvaljujući izvanjskim sponzorima – velikim silama: SAD-u i zapadnoeuropskim državama, kao i zainteresiranim regionalnim akterima, sektaški su ratovi na prostoru Bliskog istoka mutirali u posrednički rat koji cijelu regiju održava u stanju permanentnih kriza, sukoba i kaosa, piše dr Jadranka Polović u tekstu ‘Terorizam sponzoriran od svjetskih moćnika, o glavu se obija onima koji su nedužni’”. Ona konstatuje da SAD i NATO članice svoje ciljeve nastoje ostvariti kroz posredničke ratove (proxy war), pomoću kojih nastavljaju podrivati teritorijalnu cjelovitost i nacionalni suverenitet država. “Politički paradoksi posredničkog ratovanja možda su najočitiji na primjeru sukoba u Siriji, u kojoj velike sile i njihovi saveznici ratuju preko različitih, unajmljenih i izdašno financiranih džihadističkih terorističkih skupina (prijatelji Sirije). U međuvremenu je građanski rat u Siriji (2011) zbog eskalirajućeg sukoba velikih sila prerastao u krizu međunarodnih razmjera. Kako navodi Chossudovsky, u Siriji su zaprovo vođena/vode tri rata: prvi, između Assadove vlade i pobunjenika tzv. „Sirijske oporbe“ koju izdašno financijski i vojno podupire Zapad; drugi, između Irana i Saudijske Arabije i treći, između SAD-a i Rusije. Upravo u ovom trećem, SAD-su preuzele rizik ‘prljavog igranja s ekstremistima kako bi iz igre izbacili sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ključnog saveznika Rusije’“, analizira dr Polović.

dzihadisti“Zahvaljujući izvanjskim sponzorima – velikim silama: SAD-u i zapadnoeuropskim državama, kao i zainteresiranim regionalnim akterima, sektaški su ratovi na prostoru Bliskog istoka mutirali u posrednički rat koji cijelu regiju održava u stanju permanentnih kriza, sukoba i kaosa, piše dr Jadranka Polović u tekstu ‘Terorizam sponzoriran od svjetskih moćnika, o glavu se obija onima koji su nedužni’”.

Ona konstatuje da SAD i NATO članice svoje ciljeve nastoje ostvariti kroz posredničke ratove (proxy war), pomoću kojih nastavljaju podrivati teritorijalnu cjelovitost i nacionalni suverenitet država.

“Politički paradoksi posredničkog ratovanja možda su najočitiji na primjeru sukoba u Siriji, u kojoj velike sile i njihovi saveznici ratuju preko različitih, unajmljenih i izdašno financiranih džihadističkih terorističkih skupina (prijatelji Sirije). U međuvremenu je građanski rat u Siriji (2011) zbog eskalirajućeg sukoba velikih sila prerastao u krizu međunarodnih razmjera. Kako navodi Chossudovsky, u Siriji su zaprovo vođena/vode tri rata: prvi, između Assadove vlade i pobunjenika tzv. „Sirijske oporbe“ koju izdašno financijski i vojno podupire Zapad; drugi, između Irana i Saudijske Arabije i treći, između SAD-a i Rusije. Upravo u ovom trećem, SAD-su preuzele rizik ‘prljavog igranja s ekstremistima kako bi iz igre izbacili sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ključnog saveznika Rusije’“, analizira dr Polović.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply