Premijer Marković zna unaprijed poteze suda

Objavljeno: 31.05.2017, 22:12h

U razgovoru koji je crnogorski premijer Duško Marković mislio da vodi sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, a u stvari sa ruskim komičarem Leskusom premijer je prejudicirao odluku sudske vlasti u vezi sa optužnicom koju je specijalno tužilaštvo podiglo protiv lidera Demokratskog fronta, dvojice ruskih državljana i više državljana Srbije. Marković je, kako je napomenuo danas na konferenciji za štampu Milan Knežević, jedan od optuženih, još 24. maja znao da će optužnica biti potvrđena 7. ili 8. juna. DF je novinarima podijelio integralne verzije razgovora Markovića i Đukanovića sa ruskim komičarima. Posrednik u razgovoru sa Markovićem je bio njegov politički savjetnik Aleksandar Eraković. Ruski komičari su prevarili i bivšeg premijera Mila Đukanovića, koji je mislio da razgovara sa ukrajinskim premijerom Vladimirom Grojsmanom, a u stvariu je razgovarao sa drugim iz komičarskog dvojca – Vovanom. Autentičnost ovih razgovora potvrdila je Demokratska partija socijalista u saopštenju u kojem je konstatovano da pokušaj diskreditacije crnogorskih zvaničnika nije uspio, ali da je simptomatično “što ruske šaljivdžije posjeduju velike tehničke mogućnosti i imaju pristup povjerljivim informacijama”. Saradnica Radija Slobodna Evropa Julija Petrovskaja kaže da se u Rusiji vjeruje da telefonski komičari imaju određenu podršku ruskih institucija, o čemu govori izostanak odgovornosti i lako prelaženje barijera u kontaktima sa visokim funkcionerima drugih država. “Što se tiče dvojice prankera, pretpostavlja se da oni sarađuju sa Kremljom i ruskim bezbjednosnim strukturama, ali opet nema dokaza u tom smislu. Iako ih mnogi nazivaju huliganima, nikad se protiv njih nije vodila istraga zbog tih aktivnosti i u tome vidim dokaz da oni imaju neku političku podršku. Takođe, nije lako doći do brojeva telefona javnih ličnosti u inostranstvu, što znači da imaju podršku”, kaže Petrovskaja. Leksus i Vovan su do sada doveli u zabludu veliki broj političkih i javnih ličnosti predstavljajući se kao druge osobe. Na njihovoj meti su bili Redžep Tajip Erdoan, Džon Mekejn, Elton Džon… Njihov cilj je da dobiju eksplicitnije i izraženije izjave zvaničnika o određenim pitanjima, nego što su to oficijelni stavovi, prenosi RSE.

U razgovoru koji je crnogorski premijer Duško Marković mislio da vodi sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, a u stvari sa ruskim komičarem Leskusom premijer je prejudicirao odluku sudske vlasti u vezi sa optužnicom koju je specijalno tužilaštvo podiglo protiv lidera Demokratskog fronta, dvojice ruskih državljana i više državljana Srbije.

Marković je, kako je napomenuo danas na konferenciji za štampu Milan Knežević, jedan od optuženih, još 24. maja znao da će optužnica biti potvrđena 7. ili 8. juna.

DF je novinarima podijelio integralne verzije razgovora Markovića i Đukanovića sa ruskim komičarima.

Posrednik u razgovoru sa Markovićem je bio njegov politički savjetnik Aleksandar Eraković.

Ruski komičari su prevarili i bivšeg premijera Mila Đukanovića, koji je mislio da razgovara sa ukrajinskim premijerom Vladimirom Grojsmanom, a u stvariu je razgovarao sa drugim iz komičarskog dvojca – Vovanom.

Autentičnost ovih razgovora potvrdila je Demokratska partija socijalista u saopštenju u kojem je konstatovano da pokušaj diskreditacije crnogorskih zvaničnika nije uspio, ali da je simptomatično “što ruske šaljivdžije posjeduju velike tehničke mogućnosti i imaju pristup povjerljivim informacijama”.

Saradnica Radija Slobodna Evropa Julija Petrovskaja kaže da se u Rusiji vjeruje da telefonski komičari imaju određenu podršku ruskih institucija, o čemu govori izostanak odgovornosti i lako prelaženje barijera u kontaktima sa visokim funkcionerima drugih država.

“Što se tiče dvojice prankera, pretpostavlja se da oni sarađuju sa Kremljom i ruskim bezbjednosnim strukturama, ali opet nema dokaza u tom smislu. Iako ih mnogi nazivaju huliganima, nikad se protiv njih nije vodila istraga zbog tih aktivnosti i u tome vidim dokaz da oni imaju neku političku podršku. Takođe, nije lako doći do brojeva telefona javnih ličnosti u inostranstvu, što znači da imaju podršku”, kaže Petrovskaja.

Leksus i Vovan su do sada doveli u zabludu veliki broj političkih i javnih ličnosti predstavljajući se kao druge osobe. Na njihovoj meti su bili Redžep Tajip Erdoan, Džon Mekejn, Elton Džon… Njihov cilj je da dobiju eksplicitnije i izraženije izjave zvaničnika o određenim pitanjima, nego što su to oficijelni stavovi, prenosi RSE.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply