NASA šalje robota na Sunce

Objavljeno: 31.05.2017, 08:05h

Robotizovana letjelica projekta NASA “Solar probe plus” trebalo bi da bude lansirana u ljeto 2018. godine, sa zadatkom da prikupi podatke o sunčevoj koroni, spoljnjem dijelu sunčeve atmosfere, prenose online mediji. Riječ je o najudaljenijem dijelu sunčeve atmosfere koja je nekoliko hiljada puta vrelija od površine Sunca, sa temperaturama od 500.000 stepeni Celzijusa i više. Odgovori na pitanja o koroni su od neprocenjive vrednosti za objašnjavanje života na Zemlji, pošto je ona važna za postojanje “Sunčevog vjetra”, neprekidne struje naelektrisanih čestica koja bi mogla da utiče na život na Zemlji. Prikupljeni podaci će povećati sposobnost predviđanja velikih svemirskih vremenskih događaja, koji utiču na život na Zemlji, kao i na satelite i astronaute u svemiru. Letilica “Solar proble plus” će morati da izdrži temperaturu od 1.400 stepeni Celzijusa, pri zračenju koje je 520 puta veće od prosječne osunčanosti Zemlje, od čega bi trebalo da je zaštiti 11,5 centimetara debeo štit od kompozitnih materijala. Letjeica bi trebalo da bude teška 610 kilograma, sa unutrašnjom aparaturom koju će pokretati snaga od 343W. Letjelica će biti visoka tri i dugačka 2,3 metra.

Robotizovana letjelica projekta NASA “Solar probe plus” trebalo bi da bude lansirana u ljeto 2018. godine, sa zadatkom da prikupi podatke o sunčevoj koroni, spoljnjem dijelu sunčeve atmosfere, prenose online mediji.

Riječ je o najudaljenijem dijelu sunčeve atmosfere koja je nekoliko hiljada puta vrelija od površine Sunca, sa temperaturama od 500.000 stepeni Celzijusa i više.

Odgovori na pitanja o koroni su od neprocenjive vrednosti za objašnjavanje života na Zemlji, pošto je ona važna za postojanje “Sunčevog vjetra”, neprekidne struje naelektrisanih čestica koja bi mogla da utiče na život na Zemlji.

Prikupljeni podaci će povećati sposobnost predviđanja velikih svemirskih vremenskih događaja, koji utiču na život na Zemlji, kao i na satelite i astronaute u svemiru.

Letilica “Solar proble plus” će morati da izdrži temperaturu od 1.400 stepeni Celzijusa, pri zračenju koje je 520 puta veće od prosječne osunčanosti Zemlje, od čega bi trebalo da je zaštiti 11,5 centimetara debeo štit od kompozitnih materijala. Letjeica bi trebalo da bude teška 610 kilograma, sa unutrašnjom aparaturom koju će pokretati snaga od 343W. Letjelica će biti visoka tri i dugačka 2,3 metra.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply