Miroslav Lajčak novi predsjednik Generalne skupštine UN

Objavljeno: 31.05.2017, 20:14h

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak izabran je danas za predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN). On će u septembru naslijediti ambasadora Fidžija, Petera Thomsona i predsjedavati 72. zasijedanjem skupštine UN. Kao prioritete u svom jednogodišnjem mandatu, Lajčak je naveo “preventivnu diplomatiju”, pronalaženje rješenja za migracije, zaštitu ljudskih prava i smanjenje nejednakosti, a posebno je kao značajan označio Pariski sporazum o klimi. Prema važećem sistemu rotacije, predsjedavajući Generalne skupštine prethodno biraju regionalne grupe država. Lajčak je izabran aklamacijom kao jedini kandidat i prvi je Slovak na toj funkciji. Među njegovim diplomatskim zadacima ističu se medijatorska uloga u organizaciji crnogorskog referenduma o nezavisnosti 2006., i funkcija visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, podsjeća RSE.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak izabran je danas za predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

On će u septembru naslijediti ambasadora Fidžija, Petera Thomsona i predsjedavati 72. zasijedanjem skupštine UN.

Kao prioritete u svom jednogodišnjem mandatu, Lajčak je naveo “preventivnu diplomatiju”, pronalaženje rješenja za migracije, zaštitu ljudskih prava i smanjenje nejednakosti, a posebno je kao značajan označio Pariski sporazum o klimi.

Prema važećem sistemu rotacije, predsjedavajući Generalne skupštine prethodno biraju regionalne grupe država.

Lajčak je izabran aklamacijom kao jedini kandidat i prvi je Slovak na toj funkciji.

Među njegovim diplomatskim zadacima ističu se medijatorska uloga u organizaciji crnogorskog referenduma o nezavisnosti 2006., i funkcija visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, podsjeća RSE.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply