Mečad iz Crne Gore otišla u Grčku

Objavljeno: 31.05.2017, 14:52h

Dvoje mladunčadi mrkog medvjeda, koji su prije dva mjeseca pronađeni u blizini sela Brestice, nadomak Nikšića, danas su transportovana u rehabilitacioni centar “Arcturos“ u Solunu (Grčka), saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. “Tokom narednih mjesec dana, u ovom centru biće obavljena klinička ispitivanja na osnovu kojih će biti utvrđeno da li se mladunčad mogu vratiti u divljinu, odnosno da li postoji mogućnost njihove rehabilitacije. Naime, Ministarstvu održivog razvoja i turizma je od strane naučnih saradnika rehabilitacionog centra ‘Arcturos’ saopšteno da će biti sprovedene sve potrebne metode u cilju pronalaska mogućnosti za rehabilitaciju medvjedića”, navedeno je u saopštenju. “Arcturos“ je neprofitna, nevladina organizacija koja se bavi zaštitom životne sredine. Osnovana je 1992. godine a njen fokus jeste zaštita divlje faune i prirodnih staništa u Grčkoj i inostranstvu. Organizacija je nastala kao rezultat konstantne potrebe za pronalaženjem rješenja za problem zatočeništva medvjeda i vukova. Na području Evrope postoje samo dva centra ovakve vrste – drugi se nalazi u Rumuniji. Mečad su ostala bez majke u planini Lisac, koju su, kako se pretpostavlja, ubili krivolovci, a od sigurne smrti ih je spasila žena iz sela Brestice Ilinka Bigović, koja ih je otkrila u šumi i donijela kući. Mečad su kasnije preseljena u “Prihvatilište i oporavak životinja“, gdje, prema procjeni aktivista za zaštitu životinja, nijesu imala odgovarajući tretman, jer su bila previše u kontaktu sa ljudima, što otežava njihovu resocijalizaciju za život u divljini.

mecad-onogost snatdardDvoje mladunčadi mrkog medvjeda, koji su prije dva mjeseca pronađeni u blizini sela Brestice, nadomak Nikšića, danas su transportovana u rehabilitacioni centar “Arcturos“ u Solunu (Grčka), saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Tokom narednih mjesec dana, u ovom centru biće obavljena klinička ispitivanja na osnovu kojih će biti utvrđeno da li se mladunčad mogu vratiti u divljinu, odnosno da li postoji mogućnost njihove rehabilitacije. Naime, Ministarstvu održivog razvoja i turizma je od strane naučnih saradnika rehabilitacionog centra ‘Arcturos’ saopšteno da će biti sprovedene sve potrebne metode u cilju pronalaska mogućnosti za rehabilitaciju medvjedića”, navedeno je u saopštenju.

“Arcturos“ je neprofitna, nevladina organizacija koja se bavi zaštitom životne sredine. Osnovana je 1992. godine a njen fokus jeste zaštita divlje faune i prirodnih staništa u Grčkoj i inostranstvu. Organizacija je nastala kao rezultat konstantne potrebe za pronalaženjem rješenja za problem zatočeništva medvjeda i vukova. Na području Evrope postoje samo dva centra ovakve vrste – drugi se nalazi u Rumuniji.

Mečad su ostala bez majke u planini Lisac, koju su, kako se pretpostavlja, ubili krivolovci, a od sigurne smrti ih je spasila žena iz sela Brestice Ilinka Bigović, koja ih je otkrila u šumi i donijela kući. Mečad su kasnije preseljena u “Prihvatilište i oporavak životinja“, gdje, prema procjeni aktivista za zaštitu životinja, nijesu imala odgovarajući tretman, jer su bila previše u kontaktu sa ljudima, što otežava njihovu resocijalizaciju za život u divljini.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply