BiH: Obilježen dan bijelih traka

Objavljeno: 31.05.2017, 18:06h

Više stotina građana iz cijele BiH prošetalo je danas Prijedorom sa bijelim trakama oko ruku, obilježavajući 31. maj, Međunarodni dan bijelih traka, u znak sjećanja na djecu stradalu tokom posljednjeg rata u Prijedoru. Na glavnom gradskom trgu iščitana su imena ubijene djece, a potom su položene 102 bijele ruže u spomen na nevino stradalu djecu, nakon čega je umjetničkom instalacijom dječjih cipelica simbolično “izgrađen” improvizovani spomenik ubijenoj djeci Prijedora. Obilježavanje je organizovala Mreža nevladinih organizacija i aktivista “Jer me se tiče”, koja je 2014. podnijela zahtjev za podizanje spomenika. Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece grada Prijedora, kazao je da je stradalo 94 djece bošnjačke nacionalnosti, četvoro hrvatske i dvoje srpske, prenose nezavisne com. U Prijedoru je tokom rata ubijeno 3.176 stanovnika, a protjerano je 50.000 ljudi.

Više stotina građana iz cijele BiH prošetalo je danas Prijedorom sa bijelim trakama oko ruku, obilježavajući 31. maj, Međunarodni dan bijelih traka, u znak sjećanja na djecu stradalu tokom posljednjeg rata u Prijedoru.

Na glavnom gradskom trgu iščitana su imena ubijene djece, a potom su položene 102 bijele ruže u spomen na nevino stradalu djecu, nakon čega je umjetničkom instalacijom dječjih cipelica simbolično “izgrađen” improvizovani spomenik ubijenoj djeci Prijedora.

Obilježavanje je organizovala Mreža nevladinih organizacija i aktivista “Jer me se tiče”, koja je 2014. podnijela zahtjev za podizanje spomenika.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece grada Prijedora, kazao je da je stradalo 94 djece bošnjačke nacionalnosti, četvoro hrvatske i dvoje srpske, prenose nezavisne com.

U Prijedoru je tokom rata ubijeno 3.176 stanovnika, a protjerano je 50.000 ljudi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply