NASA želi da dotakne Sunce

by | maj 30, 2017 | Novosti | 0 comments

NASA se priprema za najveći poduhvat u svom radu, žele da svojom letjelicom pokuš da dotakne Sunce.

NASA će o Solar Probe Plusu govoriti na događaju u srijedu, koji će biti prenošen uživo na NASA-inoj televiziji s početkom u 17 časova po srednjeevropskom vremenu, prenosi dnevnik.hr.

Ova letjelica, koja će biti lansirana za nešto više od godinu dana, sakupljaće podatke o načinu na koji se zagrijava korona, vanjski dio sunčeve atmosfere.

Iz razloga koji su trenutno nepoznati, korona je stotine puta toplija od površine Sunca, s temperaturama i do iznad 500 hiljada Celzijusovih stepeni.

Takođe je iza solarnih vjetrova, neprekidnog toka nabijenih čestica koje bi mogle uticati na život na Zemlji.

“Smještena u orbitu udaljenu 6,5 miliona kilometara od sunčeve površine, i suočena s nivoom temperature i radijacije s kojima se niti jedna dosadašnja letjelica nije suočila, ova svemirska letjelica će istraživati sunčevu vanjsku atmosferu i pomoći odgovoriti na decenijama stara pitanja o načelima djelovanja zvijezdi”, rekli su iz NASA.

Prikupljeni podaci pomoći će prognozirati svemirske vremenske prilike koje utiču na život na Zemlji te na satelite i astronaute u svemiru.

Letjelica će morati izdržati temperature od 1.400 stepeni Celzijusovih. To će joj omogućiti štit debeo 11,5 centimetara napravljen od karbonskih vlakana, stoji u reportaži Independenta.

0 Comments

Submit a Comment