Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju o Siriji

Objavljeno: 28.02.2017, 20:47h

Rusija je danas upotrijebila veto, i to deveti put, da bi zaštitila sirijsku Vladu od pritiska Savjeta bezbjednosti UN i blokirala namjeru zapadnih sila da nametnu sankcije ovoj zemlji zbog optužbi za upotrebu hemijskog oružja tokom šestogodišnjeg sukoba. Moskva nije podržala rezoluciju koju su predložile Francuska i Velika Britanija, navodeći da bi to naškodilo mirovnim pregovorima zaraćenih strana koji su počeli prošle sedmice u Ženevi. Kina je podržala Rusiju u uložila veto šesti put. Devet članica Savjeta bezbjednosti glasale su za rezoluciju, Bolivija je bila protiv, a Etiopija, Egipat i Kazahstan uzdržani, prenosi Srna. Da bi rezolucija dobila podršku, potrebno je devet afirmativnih glasova članica Savjeta, ali da nijedna članica sa pravom veta (SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija i Kina) ne upotrijebi ovaj mehanizam.

Rusija je danas upotrijebila veto, i to deveti put, da bi zaštitila sirijsku Vladu od pritiska Savjeta bezbjednosti UN i blokirala namjeru zapadnih sila da nametnu sankcije ovoj zemlji zbog optužbi za upotrebu hemijskog oružja tokom šestogodišnjeg sukoba.

Moskva nije podržala rezoluciju koju su predložile Francuska i Velika Britanija, navodeći da bi to naškodilo mirovnim pregovorima zaraćenih strana koji su počeli prošle sedmice u Ženevi.

Kina je podržala Rusiju u uložila veto šesti put.

Devet članica Savjeta bezbjednosti glasale su za rezoluciju, Bolivija je bila protiv, a Etiopija, Egipat i Kazahstan uzdržani, prenosi Srna.

Da bi rezolucija dobila podršku, potrebno je devet afirmativnih glasova članica Savjeta, ali da nijedna članica sa pravom veta (SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija i Kina) ne upotrijebi ovaj mehanizam.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register