Evropljani misle da im je NATO neophodan

by | jan 31, 2017 | Novosti | 0 comments

natoDok većina Evropljana smatra da su EU za zaštitu od spoljnih prijetnji neophodni SAD i NATO, sa takvim tvrdnjama slaže se manje od polovine Amerikanaca, tačnije njih 48 odsto, pokazalo je istraživanje koje je, za potrebe ruskog Sputnika, sprovela “Ifop“ (najstarija francuska kompanija koja se bavi ispitivanjem javnog mnjenja) od 22. do 26. oktobra 2016. godine.

U anketiranju je učestvovalo 7.043 ispitanika starijih od 18 godina u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španiji, Poljskoj, Velikoj Britaniji i SAD, prenosi Sputniknews.

Da je pomoć SAD i NATO potrebna Evropi najviše smatraju Poljaci (65 odsto), Italijani (65 odsto) i Njemci (63 odsto), dok to isto misli 56 odsto Španaca, 54 odsto Britanaca i 53 odsto Francuza.

Udio onih koji ne sumnjaju u sposobnosti EU da se samostalno odbrani najviši je u Francuskoj (30 odsto), Španiji (33 odsto) i SAD (31 odsto).

Da EU nije potrebna pomoć SAD i NATO za osiguranje bezbjednosti smatraju uglavnom ispitanici mlađi od 50 godina i pristalice stranaka lijevog usmjerenja. U svim zemljama, osim Poljske, to su visokoobrazovani ljudi sa visokim prihodima i socijalnim statusom.

Pitanje efektivnosti NATO-a postalo je aktuelno pošto je predsjednik SAD Donald Tramp nazvao Alijansu važnom, ali “zastarjelom“ organizacijom i pozvao na reforme.

0 Comments

Submit a Comment