Dojče banka kažnjena zbog pranja novca

Objavljeno: 31.01.2017, 12:43h

Njemačka Dojče banka suočila se danas sa kaznama na dva kontinenta, u Evropi i Americi, povodom istog krivičnog djela koje će je zajedno koštati oko 630 miliona dolara. Britanska Uprava za finansije (FCA) kaznila je Dojče banku sa 163 miliona funti (204 miliona dolara) zbog “ozbiljnih” propusta u radu vezanim za tvrdnje da je pomogla bogatim Rusima da iznesu milijarde dolara iz zemlje, izvještava agencija Blumberg. Klijenti su koristili Dojče banku za transfer oko 10 milijardi dolara iz Rusije na nepoznate bankarske račune “na način koji vrlo upućuje na finansijski kriminal”, naveo je britanski finansijski regulator u saopštenju. Regulator je utvrdio da su klijenti u bančinoj poslovnici u Moskvi kupovali ruske hartije od vrijednosti u rubljama, a druga strana je iste te vrijednosne papire prodavala po istoj cjeni i količini u američkim dolarima preko poslovnice Dojče banke u Londonu. Novac je na taj način iznošen iz Rusije između 2012. i 2015. godine. Oko šest milijardi dolara je prenjeto na nepoznate račune u stranim bankama u državama kao što su Kipar, Estonija i Letonija, dok se sumnja da je oko četiri milijarde dolara iznjeto putem takozvane “jednostrane trgovine”. Odluka britanske Uprave za finansije uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je u američkoj saveznoj državi Njujork njemačkom zakonodavcu izrečena novčana kazna za isto kazneno djelo “pranja 10 milijardi dolara novca”. Njujorško Ministarstvo za finansijske usluge kaznilo je banku sa 425 miliona dolara, a kriminalisticka istraga Ministarstva pravosuđa SAD i dalje je u toku. Ove odluke britanskih i američkih regulatora dolaze samo nedjelju dana nakon što je Dojče banka pristala da plati kaznu od 7,2 milijarde dolara u građanskoj parnici kako bi se obustavila istraga u SAD-u vezana za njenu umješanost u prodaju “toksičnih hipotekarnih dugova”. Mada je banka vršila pritisak kako bi okončala provjere regulatora, istrage o tome da li je manipulisala deviznim kamatama i cjenama plemenitih metala nisu rješene, podsjeća Blumberg, prenosi Tanjug.

Njemačka Dojče banka suočila se danas sa kaznama na dva kontinenta, u Evropi i Americi, povodom istog krivičnog djela koje će je zajedno koštati oko 630 miliona dolara.

Britanska Uprava za finansije (FCA) kaznila je Dojče banku sa 163 miliona funti (204 miliona dolara) zbog “ozbiljnih” propusta u radu vezanim za tvrdnje da je pomogla bogatim Rusima da iznesu milijarde dolara iz zemlje, izvještava agencija Blumberg.

Klijenti su koristili Dojče banku za transfer oko 10 milijardi dolara iz Rusije na nepoznate bankarske račune “na način koji vrlo upućuje na finansijski kriminal”, naveo je britanski finansijski regulator u saopštenju.

Regulator je utvrdio da su klijenti u bančinoj poslovnici u Moskvi kupovali ruske hartije od vrijednosti u rubljama, a druga strana je iste te vrijednosne papire prodavala po istoj cjeni i količini u američkim dolarima preko poslovnice Dojče banke u Londonu.

Novac je na taj način iznošen iz Rusije između 2012. i 2015. godine. Oko šest milijardi dolara je prenjeto na nepoznate račune u stranim bankama u državama kao što su Kipar, Estonija i Letonija, dok se sumnja da je oko četiri milijarde dolara iznjeto putem takozvane “jednostrane trgovine”.

Odluka britanske Uprave za finansije uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je u američkoj saveznoj državi Njujork njemačkom zakonodavcu izrečena novčana kazna za isto kazneno djelo “pranja 10 milijardi dolara novca”.

Njujorško Ministarstvo za finansijske usluge kaznilo je banku sa 425 miliona dolara, a kriminalisticka istraga Ministarstva pravosuđa SAD i dalje je u toku.

Ove odluke britanskih i američkih regulatora dolaze samo nedjelju dana nakon što je Dojče banka pristala da plati kaznu od 7,2 milijarde dolara u građanskoj parnici kako bi se obustavila istraga u SAD-u vezana za njenu umješanost u prodaju “toksičnih hipotekarnih dugova”. Mada je banka vršila pritisak kako bi okončala provjere regulatora, istrage o tome da li je manipulisala deviznim kamatama i cjenama plemenitih metala nisu rješene, podsjeća Blumberg, prenosi Tanjug.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register