Blumberg: Valutni pobjednici i gubitnici 2016. godine

Objavljeno: 31.12.2016, 16:22h

Od Bregzita do Donalda Trampa i najgoreg januara ikada za američki berzanski indeks S&P 500, godina na izmaku je bila sve, samo ne mirna za investitore, ocjenjuje njujorška agencija “Blumberg. Protekla godina je bila naročito loša za valutu koja nosi ime – funta. Naime, egipatska funta je u 2016. godini zabilježila najlošije rezultate, pošto su vlasti u Kairu preduzele drastičnu mjeru omogućivši slobodno trgovanje funtom u nastojanju da stabilizuju ekonomiju suočenu sa nestašicom deviza i pogođenu socijalnim nemirima. Istovremeno, britanska funta je poslije Bregzita pala i nikada nije povratila deo izgubljene vrednosti. Sa druge strane, digitalna valuta bitkoin je ostvarila najbolje rezultate u ovoj godini, ojačavši za više od 100 odsto, jer je kontrola kapitala u nekim zemljama povećala interesovanje za alternativnim valutama, prenosi Tanjug. Kada je riječ o valutama koje emituju vlade i centralne banke, ruska rublja je ostvarila najbolje rezultate, jer se tržište nafte oporavilo. Uprkos nedavnim nemirima, brazilski berzanski indeks Ibovespa je u 2016. godini zadržao lidersku poziciju, zbog očekivanja da će predsjednik Mišel Temer izvući zemlju iz nagore recesije u posljednjih 100 godina i izgraditi političku stabilnost, navodi Blumberg. Nigerijska berza se, među svjetskim berzama, ove godine našla na samom dnu liste, pošto se procjenjuje da će ekonomija te zemlje ove godine ostvariti pad BDP-a, prvi u više od 20 godina, jer kontrola kapitala odvraća strance od ulaganja u tu zemlju, a militantne grupe dižu gasovode u vazduh. Iako je 2015. godina bila teška za sirovine, ove godine je bilo gotovo nemoguće uočiti “crveno” svijetlo na ekranu. Cijena prirodnog gasa je u proteklih 12 mjeseci porasla za više od 60 odsto, dok su se cijene nafte takođe oporavile. Kada je riječ o obveznicama, venecuelanske obveznice su bile među vodećim investicijama, što je donekle iznenadilo, imajući u vidu socijalne nemire u toj zemlji. Najgore rezultate na tom planu su zabilježile obveznice iz Mozambika, jer je ta zemlja suočena sa dužničkom krizom i rastućom inflacijom

blumberg_logoOd Bregzita do Donalda Trampa i najgoreg januara ikada za američki berzanski indeks S&P 500, godina na izmaku je bila sve, samo ne mirna za investitore, ocjenjuje njujorška agencija “Blumberg.

Protekla godina je bila naročito loša za valutu koja nosi ime – funta.

Naime, egipatska funta je u 2016. godini zabilježila najlošije rezultate, pošto su vlasti u Kairu preduzele drastičnu mjeru omogućivši slobodno trgovanje funtom u nastojanju da stabilizuju ekonomiju suočenu sa nestašicom deviza i pogođenu socijalnim nemirima.

Istovremeno, britanska funta je poslije Bregzita pala i nikada nije povratila deo izgubljene vrednosti.

Sa druge strane, digitalna valuta bitkoin je ostvarila najbolje rezultate u ovoj godini, ojačavši za više od 100 odsto, jer je kontrola kapitala u nekim zemljama povećala interesovanje za alternativnim valutama, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o valutama koje emituju vlade i centralne banke, ruska rublja je ostvarila najbolje rezultate, jer se tržište nafte oporavilo.

Uprkos nedavnim nemirima, brazilski berzanski indeks Ibovespa je u 2016. godini zadržao lidersku poziciju, zbog očekivanja da će predsjednik Mišel Temer izvući zemlju iz nagore recesije u posljednjih 100 godina i izgraditi političku stabilnost, navodi Blumberg.

Nigerijska berza se, među svjetskim berzama, ove godine našla na samom dnu liste, pošto se procjenjuje da će ekonomija te zemlje ove godine ostvariti pad BDP-a, prvi u više od 20 godina, jer kontrola kapitala odvraća strance od ulaganja u tu zemlju, a militantne grupe dižu gasovode u vazduh.

Iako je 2015. godina bila teška za sirovine, ove godine je bilo gotovo nemoguće uočiti “crveno” svijetlo na ekranu. Cijena prirodnog gasa je u proteklih 12 mjeseci porasla za više od 60 odsto, dok su se cijene nafte takođe oporavile.

Kada je riječ o obveznicama, venecuelanske obveznice su bile među vodećim investicijama, što je donekle iznenadilo, imajući u vidu socijalne nemire u toj zemlji.

Najgore rezultate na tom planu su zabilježile obveznice iz Mozambika, jer je ta zemlja suočena sa dužničkom krizom i rastućom inflacijom

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register