Inflacija u eurozoni na najvišem nivou od aprila 2014.

Objavljeno: 30.11.2016, 13:24h

Inflacija u eurozoni je u novembru porasla na dvoipogodišnji maksimum, jer efekti niskih cijena nafte počinju da jenjavaju. Prema podacima evropske službe za statistiku Eurostata, potrošačke cijene u eurozoni su ovog mjeseca porasle za 0,6 odsto na godišnjem nivou, što je više u odnosu na 0,5 odsto iz oktobra i najviši nivo od aprila 2014. godine kada je inflacija iznosila 0,7 odsto, prenosi Tanjug vijest agencije AP. Inflacija je, pak, znatno ispod cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod 2,0 odsto, zbog čega se očekuje da će ta institucija na zasijedanju naredne nedjelje proširiti program otkupa obveznica kako bi pogurala inflaciju ka cilju. Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cijene hrane i goriva, ostala je u novembru na niskom nivou od 0,8 odsto.

Inflacija u eurozoni je u novembru porasla na dvoipogodišnji maksimum, jer efekti niskih cijena nafte počinju da jenjavaju.

Prema podacima evropske službe za statistiku Eurostata, potrošačke cijene u eurozoni su ovog mjeseca porasle za 0,6 odsto na godišnjem nivou, što je više u odnosu na 0,5 odsto iz oktobra i najviši nivo od aprila 2014. godine kada je inflacija iznosila 0,7 odsto, prenosi Tanjug vijest agencije AP.

Inflacija je, pak, znatno ispod cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod 2,0 odsto, zbog čega se očekuje da će ta institucija na zasijedanju naredne nedjelje proširiti program otkupa obveznica kako bi pogurala inflaciju ka cilju.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cijene hrane i goriva, ostala je u novembru na niskom nivou od 0,8 odsto.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register