Polovina mladih bi napustila Crnu Goru

Objavljeno: 31.10.2016, 16:11h

Želja za odlaskom nešto je jača kod mladih koji su još u procesu obrazovanja, kao i muškaraca

mladiPolovina mladih u Crnoj Gori želi da napusti državu u očekivanju boljeg životnog standarda i lakšeg zapošljavanja u drugim zemljama, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO je predstavio danas nalaze istraživanja “Mladi u Crnoj Gori – društveni dekor ili društveni kapital?”, koje je sproveo u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES).

“Želja za odlaskom nešto je jača kod mladih koji su još u procesu obrazovanja, kao i muškaraca. Ključni motivi za odlazak iz Crne Gore mladi nalaze u očekivanju boljeg životnog standarda i lakšeg zapošljavanja u drugim zemljama”, navodi se u istraživanju.

Mladi u Crnoj Gori optimistični su u pogledu svoje situacije za deset godina.

“Više od tri četvrtine njih vjeruje da će za deset godina biti bolje nego sada. Postoje izvjesne razlike s obzirom na ekonomski status, takve da mladi sa ispod prosječnim ekonomskim statusom češće u odnosu na prosjek smatraju da će njihova situacija za deset godina biti lošija nego sada”, pokazalo je istraživanje.

Većina mladih u Crnoj Gori nije učestvovala u nekom vidu dobrovoljnog ili volonterskog rada.

Najpoželjniji radni angažman mladih je u državnom sektoru, gdje bi voljelo da radi više od polovine, a nešto manje od četvrtine navodi da bi voljelo da radi u privatnom sektoru.

Kako je saopšteno, mladi u Crnoj Gori pretežno nisu zainteresovani za politička pitanja i političke teme.

Mladi imaju pretežno pesimističan stav u pogledu vlastitog uticaja na djelovanje institucija na lokalnom, ali i nacionalnom nivou.

Insititucije kojima mladi u značajnoj mjeri vjeruju su crkva, nevladine organizacije, vojska, policija i sudstvo.

“Za mlade je najbolnija tema nezapošljenost, što je i sasvim razumljivo iz njihove perspektive. Osim toga, mladi ocjenjuju da su i porast siromaštva, nesigurnost zaposlenih, porast kancerogenih oboljenja u populaciji, te kriminalne aktivnosti i zagađenje okoline, veoma značajne i goruće za crnogorske društvo”, navodi se u istraživanju, prenosi Mina.

Kada je u pitanju strateški pravac u kojem se kreće čitava crnogorska država i društvo, mladi u Crnoj Gori su podijeljeni.

“Preko polovine mladih smatra da se ona kreće u dobrom pravcu, dok na drugoj strani skoro 45 odsto osoba iz iste generacije procjenjuje da je kretanje države i društva usmjereno u pogrešnom pravcu”, pokazalo je istraživanje.

Kada je u pitanju jedno od ključnih pitanja strateškog razvojnog puta Crne Gore, a to su evropske integracije, većina, ali ne i nadpolovična, saglasna je sa pridruživanjem Crne Gore Evropskoj uniji.

Istraživanje je obuhvatilo 600 ispitanika starosti od 16 do 27 godina a stručni i terenski dio za potrebe projekta uradila je agencija Ipsos strategic marketing.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register